Close

Astoria – moderna hem i drömläge

Intresset har varit massivt när den klassiska biografen på Nybrogatan förvandlas till 18 tidlösa bostäder.

Nybrogatan har haft en intressant utveckling det senaste decenniet. Först försvann bilarna, och asfalten ersattes av promenadvänliga betongplattor. Därefter flyttade handlarna in – spännande specialbutiker där det såldes bröd, franska ostar och handgjorda skor. Idag är det en av Stockholms mest flanörvänliga gator.
– Det har verkligen hänt mycket positivt på Nybrogatan, säger Richard Lagerling. Jag minns hur det såg ut innan Nr 16 byggdes – en öde parkeringsplats och ett McDonalds. Idag är det gågata med exklusiva butiker och några av stadens bästa restauranger. Som gammal mäklare inser man vad som kommer att hända med priserna på gatan när alla byggen är färdiga.

Nästa år öppnas boutiquehotellet Villa Dagmar och så återinvigs förstås Östermalms saluhall. Under 2020 är det dessutom inflyttning i Astoria Nybrogatan – 18 moderna hem på ett av Östermalms bästa lägen.

Astoriahuset har en gedigen historia. Det ritades av Johan Frosell och stod klart 1874. Byggnaden inhyste då stora våningar för stadens mer välbeställda familjer. En intressant detalj är att man ursprungligen planerade att bygga tennisbana på innergården. Huset är dock allra mest känt för den klassiska biografen Astoria, som slog upp portarna 1928 och under många år användes flitigt till filmpremiärer.
– Jag gick ofta på bio där som liten, säger Richard Lagerling. Sedan blev det festlokal och då var man där på 40-årskalas. Det känns roligt att huset restaureras och återställs till sin forna glans.

I gatuplan kommer Björn Frantzén – ende svensk som belönats med tre stjärnor i Guide Michelin – att öppna restaurang.
– Det blir ett internationellt brasserie som ska leva under både dagen och kvällen.

Vissa delar av inredningen, framförallt i gamla foajén, blir en blinkning till biografen. Ordet mötesplats kan kännas lite uttjatat men det är verkligen det vi vill uppnå, säger Thomas Gynning, vd på Frantzén Group och fortsätter:
– Det är mycket som ska stämma för att vi ska ge oss in i ett projekt men här kändes både läge och lokal fullständigt unikt – den här delen av Nybrogatan har en härlig energi med restauranger, butiker och mycket människor i rörelse.

Själva bostäderna – 18 skräddarsydda våningar – kännetecknas av robusta och gedigna kvalitetsmaterial som får patina med åren. Bakom renoveringen står det välrenommerade danska arkitektkontoret 3XN. 

– Under hela projektet har 3XN haft ett nära samarbete med vår byggnadsantikvarie för att komma fram till hur huset ska återställas och restaureras, berättar Maria Lidström, stadsutvecklingschef hos fastighetsbolaget Humlegården som ligger bakom projektet.

Stengolv, stuckatur och de välvda fönstren har återgått sin forna glans. Även den generösa takhöjden är bevarad i de nya våningarna. Sobert, nedtonat och elegant är några ledord som använts.

Maria Lidström lyfter fram den dekorativa fasaden, takstuckaturerna samt de fina fönsteromfattningarna som unika detaljer.
– Det känns också roligt att vi kan restaurera den neonbelysta baldakinen och foajén, som säkert många stockholmare har besökt. Inne i foajén finns många fina detaljer, bland annat stucco lustro, karosseripanel, en skulptur, golv i kolmårdsmarmor samt en vacker målning av konstnären Olle Hagdahl.

Storlekarna spänner från 2 rum om 56 kvadratmeter till fyra rum om 157 kvadratmeter. Bland annat finns fyra penthousevåningar som ligger i en nybyggd del, med stora glaspartier och en fantastisk utsikt över Nybrogatan upp mot Östermalmstorg.
–  Inredningen i våningarna präglas av Chevronparkett, kalksten från Kinnekulle och platsbyggda kök, säger Maria Lidström.

Richard Lagerling förklarar att intresset varit enormt.
– Vi sålde samtliga 18 våningar på mindre än tre veckor genom vårt spekulantregister, utan Hemnet och utan publik marknadsföring.

Close