Close

Högtryck i höst

Richard Lagerling förutspår en stark avslutning på året för bostadsmarknaden. 

Marknaden för bra våningar på Östermalm har tagit extra fart under oktober, efter att ha startat något avvaktande i början av säsongen. Utbudet har under 2019 har varit ovanligt lågt här på Östermalm. Ungefär hälften så många hem till salu jämfört med samma period förra året, då utbudet å andra sidan var mycket stort. 

Vad beror detta på?

Vi är övertygade om att det är ändrade sälj- och köpmönster som ligger bakom. Under 2018 ville i princip alla sälja sin bostad innan man vågade köpa en ny. Nu ser vi en tydlig tendens att allt fler bedömer att det är svårare att hitta en ny passande bostad än vad det är att lyckas sälja den man har. 

Idag när marknaden fungerar väl och du känner dig trygg med att du kommer att kunna sälja ditt hem till ett marknadsmässigt pris inom rimlig tid, vågar du faktiskt köpa en ny innan du har sålt. 

Dilemmat kvarstår dock att du inte får överbryggningsslån för att betala din nya bostad innan du har ett köpekontrakt påtecknat för det hem du säljer. Moment 22. Köpa först, eller sälja först? En av de vanligaste frågorna vi mäklare möter.

Vårt bästa råd är att – oavsett vilket du väljer – alltid förbereda dig väl. Träffa flera välrenommerade mäklare, ta in värderingar och bedömningar. När du väl valt din mäklare kan det vara klokt att förbereda försäljningen så långt som möjligt. Fotografera, mät ytan, ta fram ritningar och prospekt. Då kortar du startsträckan den dag du väl hittat din nya bostad. Helst vill man ju köpa och sälja i samma marknad. 

För den som ändå väljer att sälja först finns alltid alternativet att tillfälligt hyra en bostad. Månadskostnaden kommer att bli hög under en tid men för den som vill vara helt fri från risk är den en premie som kan vara värd att betala. 

Vi förutspår en stark bostadsmarknad hela vägen fram till jul. Många har letat länge utan att hitta rätt och är angelägna om att komma till avslut innan årsskiftet för att kunna flytta till våren. Med all sannolikhet kommer statistiken för 2019 visa på en total återhämtning efter prisnedgången från 2017.

Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du går i flyttankar eller om du bara har allmänna frågor om bostadsmarknaden här på Östermalm.

Richard Lagerling

Close