Close

Köpa eller sälja först?

Richard Lagerling reder ut varför utbudet på Östermalm har minskat så kraftigt under det senaste året.

Många frågar oss varför utbudet av bra lägenheter på Östermalm är så lågt just nu och vad vi tror om framtiden.

Om man ser tillbaka på historiska mönster hittar man delar av förklaringen. I en trög marknad, som vi såg under slutet av 2017 och början av 2018, vill de allra flesta sälja först. Detta för att vara säkra på att de kan få bostaden såld och veta vad de har att röra sig med vid ett nytt bostadsköp. Ett vanligt scenario i en osäker marknad. Detta ledde till att det fanns många säljare och få köpare. Stort utbud och liten efterfrågan.

I början av 2019 kunde många konstatera att priserna nu hade stabiliserats på en lägre nivå. Priserna stod still. Om priserna står still vågar allt fler köpa innan de har sålt, eftersom de köper och säljer i samma marknad. Utbudet minskar och helt plötsligt har de som vill köpa allt mindre att välja på. Tendensen blev tydlig framförallt under hösten 2019.

Nu när vi har hunnit en bit in i 2020 märker vi att merparten numera vill köpa innan de säljer. Vi har allt fler som hör av sig till oss och vill förbereda sin försäljning men vänta med att gå ut på marknaden till dess att de hittat något nytt. Ju fler som tänker så desto färre objekt på marknaden – och desto fler budgivare för varje lägenhet. Detta leder naturligtvis till att priserna åter stiger.

Under januari och februari har vi sett en sällsynt hög aktivitet med ovanligt många visningsbesökare och budgivningar som gått långt över förväntan. Vad kan vi nu tro om mars och april?

Av erfarenhet vet vi att utbudet på villamarknaden kommer igång efter påsk, vilket brukar leda till att allt fler barnfamiljer som har köpt en villa behöver sälja sin lägenhet i stan. Detta brukar leda till att utbudet av lägenheter i segmentet 100-200 kvadratmeter ökar något under våren.

Baserat på detta ser vi inte ytterligare prisökningar i närtid. Vi bedömer att priserna kommer att stabiliseras på nuvarande nivåer under resten av året.

Utöver utbud och efterfrågan påverkas marknaden förstås av omvärldsfaktorer så som aktiebörsen, arbetsmarknaden och ränteläget etc.

Det man kan säga med säkerhet är att ett bra läge ökar mer i goda tider och klarar sig bättre i sämre tider. Vårt bästa placeringsråd är därför samma som alltid: prioritera ett bra läge och en bra planlösning. Skicket på lägenheten är inte lika viktigt eftersom du ändå konsumerar en renovering över tid.

Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du har frågor kring marknaden eller bara är nyfiken på vad din bostad är värd idag.

Close