Close

Såväl utbud som antal köp har ökat

Richard Lagerling ser en positiv utveckling på Östermalms bostadsmarknad och råder köpare att skaffa sig kunskap om marknaden för en bra och marknadsmässig bostadsaffär.

När vi nu har kommit en bit in på hösten kan vi konstatera att bostadsmarknaden här på Östermalm börjar röra sig igen. Såväl utbud som antal köp har ökat. Det är tydligt att både köpare och säljare i större utsträckning väljer att agera medan många tidigare satt still i båten och avvaktade. Behovet av att byta bostad är konstant oavsett konjunkturläge och när nu priserna har stabiliserats är det fler som vågar sig in i marknaden igen.

Vi kan konstatera att gapet mellan förväntningarna hos säljare och köpare börjar krympa. Det är något vi brukar se hända efter en längre tid av osäkerhet. I början av året levde många säljare på hoppet att just deras bostad inte skulle ha påverkats av räntehöjningar och sämre konjunktur. Köparna å andra sidan fantiserade om att hitta en pressad säljare och kunna göra ett fynd. Inget av detta stämde dock fullt ut med verkligheten. Eftersom i princip alla säljer först, säljer man bara om man får ett marknadsmässigt pris.

När nu priserna har stabiliserats är det fler som vågar sig in i marknaden igen.

Prisnedgången på bättre lägenheter på Östermalm har varit ganska så rimlig. Under 2022 sjönk priserna ungefär lika mycket som de gjorde under kriserna 2001 och 2008, omkring 10 %. Under innevarande år har priserna på Östermalm stått stilla medan försäljningstiderna har varit längre. Mindre lägenheter, lägenheter i föreningar med stora lån och lägenheter med mindre attraktiva lägen tar alltjämt lång tid att sälja.

Hur ser då marknaden ut just nu? Vår uppfattning är att de bra objekten, som har många av de egenskaper som kräsna köpare söker, går alldeles utmärkt att sälja till bra priser. Dessa säljs fortfarande med budgivning även om det tar längre tid innan intressenterna vågar ge sig in och lägga bud. Eftersom köparna fortfarande är osäkra på vad som är ”rätt” pris vill ingen börja budgivningen. Man vill hellre vänta tills någon annan lägger det första budet. Som mäklare är vi tacksamma över detta beteende. Det ger oss mer tid att hitta fler spekulanter, visa för flera och se till att alla har sin finansiering ordnad innan budgivningen börjar. Många hinner även förbereda sina egna försäljningar. Ju längre tid det tar innan det första budet kommer, desto fler budgivare har vi när budgivningen väl börjar.

Om du kan förstå prisbilden vågar du lägga ett korrekt bud.

Jag som har arbetat som fastighetsmäklare specialiserad på Östermalm i mer än 30 år skulle i stället rekommendera en helt annan taktik för den som vill köpa en ny bostad. Börja med att lära dig marknaden. Besök så många visningar som du bara kan. Försök att bygga upp en egen kunskap om vilka faktorer som påverkar värdet och vad olika bostäder har sålts för. Då kan du i stället agera snabbt när du hittar ett hem som du vill köpa. Om du kan förstå prisbilden vågar du lägga ett korrekt bud snabbt och kan därmed undvika onödig konkurrens.

All erfarenhet visar att ett hem som säljs med budgivning säljs dyrare än en försäljning där det endast är en som vågar lägga bud. Därför är den allra bästa strategin för dig som vill sälja just nu att gå ut på den öppna marknaden och börja med ett rimligt utgångspris i stället för att chansa på att hitta den perfekte köparen till ditt drömpris under hand. Ingen vill betala mer än marknadspris oavsett hur god ekonomi man har. Budgivning motiverar ett högre pris.

Att sälja under hand är väldig effektivt för stora och exklusiva våningar där målgruppen består av ett fåtal förmögna privatpersoner. Om du däremot har en lägenhet som passar många är det enda som gäller just nu att våga marknadsföra, gå ut brett och ha ett rimligt utgångspris. Då vågar fler spekulanter agera och du ökar dina chanser till en budgivning som kommer att ge dig ett högre pris i slutänden.

Statistiken visar glädjande nog att Lagerlings marknadsandel har fortsatt att öka. Vi representerar idag 36 % av den totala volymen för hem om 3 rum och större på Östermalm (källa: Booli 2023). Det gör att vi varje vecka träffar fler spekulanter för hem på Östermalm än någon annan mäklare. På så sätt har vi marknadens starkaste erbjudande för dig som vill sälja ett större hem under hand, likaväl som att vi kan kickstarta din öppna försäljning med att bjuda in de mest relevanta spekulanterna till förhandsvisningar. Rätt tajmning, rätt utgångspris och rätt spekulanter är helt avgörande för en lyckad försäljning.

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta vad ditt hem är värt idag eller om du har frågor om bostadsmarknaden här på Östermalm.

Close