Close

Stylisten guidar till snygg och smart förvaring

Anneli Spandow är inredningsstylist på Lagerlings.

Förmodligen tillbringar vi lite extra tid hemma just nu och då passar många på att sortera och organisera i hemmet. Men innan du börjar bör du läsa detta! Lagerlings inredningsstylist Anneli Spandow vet nämligen precis vad man bör tänka på för att organisera så snyggt och funktionellt som möjligt.

Hej Anneli! Vad finns det för trender inom förvaring just nu?
– Platsbyggda lösningar med bra förvaring i kombination med snygg design är väldigt hett just nu, till exempel en platsbyggd kökssoffa med förvaring under sitsen och skräddarsydd dyna i textil eller skinn. Allt fler kunder vars hem jag besöker har börjat anamma DIY-trenden (do it yourself) och det är så kul att se. Jag tror det tilltalar många att själva designa och helt bestämma över platsbyggda lösningar för att skapa sin optimala förvaring. Många anser också att det är ganska härligt och meditativt att fixa och finsnickra själva, fast för det krävs såklart både tålamod och lite skills. Perfekt att sysselsätta sig med under dessa tider när vi spenderar mycket tid hemma. Andra trender inom förvaring som kommer starkt är organiseringslösningar inom själva förvaringen, som exempelvis packningskuberna och -påsarna från Organista. De funkar lika bra till resväskan som att hålla ordning i byrålådorna hemma och är riktiga lifesavers.
Vad är ditt allra bästa förvaringstips?
– Se till att var sak har sin plats i förvaringen så du vet var allt hör hemma när det är dags för sortering och städning och bäst av allt är att man aldrig tappar bort saker. Se även till att planera förvaringen av hemmets olika saker så att de har naturliga platser utifrån hur, när och hur ofta sakerna används. Sist men inte minst, se till att skaffa en vacker box att ha i hallen för förvaring av alldagliga småsaker så som nycklar, plånbok och kvitton etc. så slipper man röriga pryl-skålar och bra leta precis när man har som mest bråttom.
Vad har du själv gjort för smarta lösningar hemma hos dig?
– Mycket platsbyggda lösningar som jag själv har designat, där jag sedan anlitat proffs för själva utförandet. Oftast har jag en bild i huvudet om hur jag vill att en viss möbel ska se ut och ha för funktioner och om jag inte kan hitta just den som jag söker efter ser jag till att producera den själv. Jag vill bara att sånt jag mår bra av att se ska stå framme och synas, resten ska ha en given plats i förvaringen. Maskiner som är nödvändiga men väldigt tråkiga att titta på, så som tvättmaskin och torktumlare är sådant som jag alltid ser till att bygga för med luckor eller draperier i lyxiga tyger. Maskinparken av köksmaskiner i köket har jag också tillägnat ett helt eget skåp så att arbetsytorna enkelt hålls rena med undantag för några vackra köksdekorationer. I min walk-in-closet väljer jag förvaring med inslag av textilier i t.ex. garderobsdörrarna och heltäckningsmatta som ger mjukare känsla och ljud.
Vad är det första man bör tänka på om man nu ska ta sig tid att rensa och organisera?
– Se till att göra en rensning i halvåret både bland kläder, prylar och inredning. Precis som med garderoben – se till att bygga upp en tidlös bas av kvalitet för inredningen som står sig över säsong. Då har man något att utgå ifrån och det är lättare att sedan bygga på med detaljer som man tycker om som kan vara trendiga eller mer vågade för att få en mer personlig touch fast samtidigt hålla den röda tråden.
Hur ska man tänka med förvaring inför en försäljning?
– Gå igenom våningens förvaring och försök titta med objektiva ögon på vad statusen är för förvaringen. Är det något du saknade i våningens förvaring när du själv köpte, kanske något du tänkte ändra eller komplettera med men som aldrig blivit av? Det kan vara värt att se över inför en försäljning. Det kan också vara en god idé att se över småfix för förvaringen så som att skruva till lite löst sittande garderobshandtag, måla om skoförvaringen i en walk-in.closet som ofta blir lite fläckiga av smuts och plocka bort småsaker samt knöliga klädhögar som ger ett rörigt intryck. Tumregel när det kommer till förvaringsutrymmen och styling är att det ska se rent, luftigt och prydligt ut så att potentiella köpare enkelt kan se funktionaliteten.

Close