Close

Vi spår ökad aktivitet på Östermalmsmarknaden

Nu har bostadsmarknaden dragit igång efter sommaruppehållet och vi ser fram emot en aktiv säsong med många försäljningar.

Vi kan enligt färsk statistik konstatera att priserna på Östermalm har stått mer eller mindre stilla sedan i oktober förra året medan försäljningstiderna fortfarande är relativt långa. Generellt finns idag en bra efterfrågan på lägenheter och våningar med bra lägen. Utbudet har inte varit särskilt stort och priserna är stabila. Försäljningstiderna är fortfarande lite längre än för ett par år sedan beroende på att många som skall köpa är osäkra på vad som är rätt pris och de som skall sälja oftast är uthålliga och hellre väntar på rätt köpare än att ha bråttom. Vi ser dock att försäljningstiderna är på väg ner nu i samband med att prisbilden blir allt tydligare och oron för sjunkande priser har avtagit markant.

Vår prognos är att vi kommer att få se en ökad aktivitet på Östermalmsmarknaden i höst. Undersökningar visar att både köpare och säljare känner sig tryggare nu än tidigare och förväntningarna om ytterligare prisfall har mildrats även hos de tidigare allra mest pessimistiska expertbedömarna. Det verkar finnas ett stort uppdämt behov att faktiskt byta bostad hos många som länge har avvaktat en stabilare marknad. Det skulle inte förvåna mig om priserna till och med stiger något lite under hösten. Av historiska mönster kan man se att det ofta kommer en viss rekyl efter en lång period av osäkerhet när flera än tidigare ger sig in i marknaden samtidigt.

Undersökningar visar att både köpare och säljare känner sig tryggare nu än tidigare.

Efter mer än ett år av en trögare marknad har vissa mäklare ont om uppdrag. Under den senaste tiden har vi sett en ny och tydlig tendens att vissa mäklare slumpmässigt har börjat ringa runt till olika bostadsägare för att fiska efter nya uppdrag.
Många upplever att det tyvärr inte alltid sköts med helt ärliga metoder. Vi får ofta höra att personer har blivit kontaktade av olika mer eller mindre okända mäklare som säger att de har en specifik kund som letar efter just en sådan lägenhet som de har och som är beredd att betala ett fantastiskt högt pris för just deras bostad. Allt bygger dock på att ägaren först skriver på ett uppdragsavtal med nämnda mäklare. Man skall vara lite vaksam i dessa lägen och ta påståendena med en nypa salt. Det som låter för bra för att vara sant, det är oftast inte sant.

Tveka inte att höra av dig till mig eller mina kollegor om du har frågor kring bostadsmarknaden här på Östermalm.

Vänligen,
Richard Lagerling
Fastighetsmäklare

Close