Close

”Dukning är ett kreativt sätt att uttrycka sig på”

Årets mesta dukningssäsong är här – och den är färgstark, lekfull och fylld av spännande kontraster. 

Foto: Mateus

När sommaren knackar på dörren har den inte bara famnen full av solljus och spirande grönska. I dess kölvatten följer ett pärlband av högtider och tillställningar. Årstiden är därmed en ”verklig dukningssäsong”. Det menar Teresa Mateus Lundahl, grundare av Mateus som sedan 1993 framgångsrikt tillverkat keramik i en fusion mellan svensk design och portugisiskt hantverk.

– Många av våra viktigaste minnen skapas runt matbordet under högtider. Det är på våren och sommaren vi ofta bjuder in familj och vänner för att umgås, fira, glädjas över vädret och varandras sällskap. Dukningen blir ett sätt att skapa en välkomnande atmosfär som alla kan njuta av, säger Teresa vars flaggskeppsbutik på Karlavägen 64 är fylld av Mateus karakteristiskt brokiga tallrikar, skålar, muggar, kannor, fat och ljusstakar som tillverkas och målas för hand i fyra fabriker i Portugal.

Teresa Mateus Lundahl och Filippa Burenstam Linder. Foto: Mateus

Under våren och sommaren tenderar vi att gå mot ljusare och gladare dukningar. En av de starkaste trenderna Teresa och hennes dotter Filippa Burenstam Linder – Mateus är nämligen sedan tio år tillbaka en familjeduo – ser just nu, är kulörer och livfullhet. Användningen av naturliga material som linne och trä. Hållbarhet är också viktigt och vi väljer produkter med lång livslängd.

– Det blir också allt populärare att mixa och matcha mönster och färger för att skapa en mer personlig atmosfär.  

Mixa och matcha

Även designern Mimmi Blomqvist påpekar hur härligt det är att missmatcha. Hon använder klarglas i kollektionen Sirkka som hon skapat för Svenskt Tenn. Ett material hon menar gör det möjligt att ”vara crazy med färger och mönster”.

Marina inslag hos Svenskt Tenn.

– Svenskt Tenn är riktiga dukningskonnässörer, de är proffs! Framför allt finns det så många komponenter i deras dukningar – med allt från bordstabletter till servetter, servettringar, olika sorters porslin och roliga dukningsdetaljer. Man kan göra hur många olika sorters dukningar som helst, säger Mimmi Blomqvist.

Mångsysslande journalisten och Östermalmsbon Sofi Fahrman ser liknande strömningar. Hennes senaste bok Till bords med Sofi Fahrman beskrivs bäst som en personlig kokbok full av matglädje och dukningsinspiration. I vår ser Sofi en tydlig trend i att matcha ärvt med nytt.

– Handgjort keramik och ’scallop shapes’, alltså mjuka snäckformer, gäller också.

Visuell konst

Att dukningstrenden är så stark just nu beror inte bara på årstiden. Sofi Fahrman berättar hur mycket hon uppskattar att bjuda hem gäster efter pandemin.

– Jag tror att många tar tillvara på dessa tillfällen i en helt ny utsträckning. Att duka och göra fint för vänner och familj är som att ge bort en present av tid och omtanke.

Influencern Sofi Fahrman delar med sig av dukningstips på Instagram och
i kokboken Till bords med Sofi Fahrman. Foto: Matilda Lindeblad

– Under corona fick inredningsintresset ett stort uppsving, man ville se till att trivas hemma. Det var också en tid med stor avsaknad av gemenskap och man försökte återskapa känslan av att gå på restaurang hemma i stället, säger Teresa Mateus Lundahl.

Användandet av sociala medier är ytterligare en anledning till dukningsboomen.

– De har bidragit till att dukningen blivit en form av visuell konst. Där delar man inspiration, säger Filippa Burenstam Linder.

Designern Mimmi Blomqvist ligger bakom Svenskt Tenns kollektion Sirkka, som bland annat består av små dessertskålar.

Sociala medier gav också Sofi Fahrman idén till sin bok.

– Mina senaste 20 yrkesverksamma år har handlat om att plocka upp tendenser och förvandla det till något jag tror mina följare kommer gilla. När inboxen plötsligt handlade om vilket porslin jag dukar med eller vilka recept som susar förbi i mitt Instagram-flöde, så kände jag att det var dags, säger Sofi Fahrman.

Kreativt uttryck

En kärna i dukningens popularitet är dock något så självklart som att det är ett relativt enkelt sätt att förnya tillvaron i hemmet. Med små medel kan man skapa en känsla av något nytt och fräscht.

– Dukningen är ett kreativt sätt att uttrycka sig på. Visa sin personliga stil och smak, säger Teresa Mateus Lundahl. Själv älskar jag att skapa dukningar där jag blandar färger efter min sinnesstämning. Och jag inspireras gärna av naturen genom att lägga till löv eller frukter.

– Ett vackert dukat bord kan göra en måltid mer njutbar och minnesvärd. På samma sätt som jag klär mig för en middag eller fest, klär jag upp bordet och hemmet för mina gäster, fortsätter Filippa Burenstam Linder.

Östermalmsbaserade Table Love skapar lekfulla dukningsdetaljer, som handvävda servettringar formade som fiskar.

Mimmi Blomqvist använder frukosten som exempel. Ett stående inslag i vardagen som hon kallar ”det mysigaste som finns” och menar att vi kan bli ännu bättre på.

– Varför inte bjuda gäster på en redigt uppdukad helgfrukost på samma sätt som man dukar för en fin middag?

Blanda gammalt och nytt

Å andra sidan: de fester vi förknippar med särskilda dukningar är ofta fulla av traditioner. Hur kan man uppdatera dukningen utan att förlora den efterlängtade högtidskänslan? 

Ett sätt är att duka med inslag av den lekfulla formgivningen som hittas hos The Table Love. Designmärket som Östermalmsbon Roberta Ellingsen skapade efter över 20 år som inredningsstylist och journalist. The Table Love har ingen fysisk butik, men väl en webbshop och kontoret ligger ett stenkast från Mateus – som använde designen ihop med sin keramik så sent som förra våren. Roberta beskriver hur hemmalivet under pandemin innebar att all kreativitet plötsligt uppgick i det hon kunde skapa i familjens vardag. Så föddes The Table Love – som är precis vad namnet avslöjar – och kärleken till bordet tar sig uttryck i allt från dukar till underlägg och servetter.

Under vintern släpptes till exempel servetter med broderade skidåkare och lagom till påsk kom tuppmotiv. Detta ihop med färgstarka underlägg och handvävda servettringar formade som fiskar, frukter och blommor.

Mateus vårkollektion är en riktigt färgfest.

Teresa Mateus Lundahl menar att det handlar om att balansera det gamla med det nya. 

– Behåll påskäggen och julgranen, men använd mönster och material som är aktuella för säsongen. Att experimentera med dekorativa element som ljus och textilier kan ge de traditionella högtidsdukningarna en ny twist, säger Teresa Mateus Lundahl.

Sofi Fahrman nämner just julgranen.

– I den hänger en blandning av kulor jag ärvt och som barnen gjort på förskola, men för varje år adderar jag också en ny kula. På samma sätt jobbar jag med högtidsdukningar. Det roliga är ju mixen snarare än det perfekta. Till påsk trängdes en handmålad tupp jag ärvt av farmor med kvistar jag norpade i naturen och nya glaskulor från Svenskt Tenn.

Blommor – och mat

Boken Till bords med Sofi Fahrman är indelad i årets fyra årstider och varje avsnitt börjar med hennes favorit för säsongen. Pressad att bara välja en dukning landar hon i sommaren. Närmare bestämt midsommarfirandet på familjens skärgårdsställe.

– Jag drömmer mig dit flera gånger om året. Till ljumma vindar, havet som kuliss, en snaps innanför västen och ett långt bord på bryggan med nära och kära, säger hon med betoning på ordet ”långt”.

Foto: Matilda Lindeblad

– Finns det något bättre än en härlig sommarmiddag utomhus? utbrister Filippa Burenstam Linder och berättar att ett sätt att skapa en personlig atmosfär runt bordet är att addera blommor från trädgården eller den lokala blomsterhandlaren.

– Liljekonvaljer eller vitsippor i små vaser skapar vårkänsla på nolltid, inflikar Sofi Fahrman.

Mimmi Blomqvist nämner dukningens grundsyfte: maten.

– Jag gillar när det man serverar blir en del av dukningen. På sommaren är min paradrätt färska bär i den lilla Sirkka-skålen. Det blir så vackert. Eller sorbet och bär som toppas med blommor.

– Men glöm inte den kanske viktigaste dukningen av alla, den du gör till dig själv. Frukost, lunch och middag – i vardagen, avslutar Teresa Mateus Lundahl.

Text: Linda Illiste

Close