Close

”Gamla dörrar och fönster är oersättliga”

Linn Norén, produktutvecklare på Sekelskifte, om vad som är viktigt att tänka på när man renoverar en sekelskifteslägenhet.

Högt i tak, knarrande trägolv och dekorativa detaljer i varje hörn. Det är inte så konstigt att många föredrar sekelskiftesstilen, även om det finns en del utmaningar med att ta sig an en över hundra år gammal lägenhet.

 – En av anledningarna till att sekelskiftesstilen fortsätter att vara så populär är för att det finns en önskan om att titta tillbaka på något som känns tryggt, bekant och lite romantiskt. En stor kontrast till den digitala och ibland rätt opersonliga tid vi lever i. Sen finns det även en miljöaspekt i att välja en klassisk stil – de flesta vill förvalta och ta hand om det de redan har snarare än att riva och bygga nytt. Dessutom är det en stil som håller över tid, säger Linn Norén, som arbetar med produktutveckling på Sekelskifte.

Butiken Sekelskifte på Karlavägen specialiserar sig på inredningsstilar som var populära under perioden 1880–1930-talet. Det vill säga nyrenässans, jugend, nationalromantik och 20-talsklassicism.

– Ett vanligt missförstånd är att allt som är profilrikt, ornamenterat eller gjort i mässing är lika med sekelskifte. Det stämmer inte. Det är stor skillnad på formspråk, färg och materialval år 1890 jämfört med 1920. Det hände mycket under denna period, vilket också gör den så intressant. På Östermalm är många våningar byggda i en pampig nyrenässansstil, så det är möjligt att just denna stil förknippas lite extra med stadsdelen.

Vad bör man tänka på om man ska renovera sin sekelskifteslägenhet?

– Grunden är förstås viktig, golv och trälister utgör den största delen och sätter tonen. Sen är beslag bland det mest effektfulla och enklaste att byta ut. Tidsenliga dörrtrycken, fönstervred, knoppar och krokar är relativt små investeringar som lyfter helheten.

Vilka är de vanligaste misstagen?

– Att man är för snabb med att riva ut gamla originalbyggnadsdetaljer – som dörrfoder, golvsocklar, golvplank eller stuckatur – bara för att man flyttar eller river en vägg. Om någon del saknas, komplettera i stället. Det finns garanterat något nyproducerat i sekelskiftesstil som är tillräckligt likt originalet. Behåll också alltid originaldörrar och -fönster eftersom de är tillverkade av ett senvuxet och högkvalitativt material som inte finns att tillgå längre. Se till att vårda dem och byt hellre ut en murken del av fönstret än att slänga hela. Just äldre dörrar och fönster är oersättliga, säger Linn Norén och menar att många i dag inser värdet i att behålla originaldetaljer och komplettera med nytillverkade produkter i äldre stil.

– Vi på Sekelskifte är stolta att kunna erbjuda ett så brett sortiment att de flesta faktiskt kan hitta något identiskt eller i alla fall snarlikt de befintliga detaljer som redan finns i deras hem.

 Text: Sophie Tisell

Close