Close

”Parkettgolvet ska ligga i minst 100 år”

Ett vackert golv förhöjer känslan i hela våningen. Lasse Konnebäck, som driver Naturgolv, är expert på parkettgolv och tycker att man bör välja golv efter husets byggnadsår och stil.

Foto: Lagerlings

Man ska vara varsam vid en lägenhetsrenovering. Lägger man in ett nytt trägolv ska man utgå från att det ska ligga där i minst 100 år. Och det menar jag på allvar. Ett trägolv kan se nästan hur illa ut som helst, men det går alltid att renovera, säger Lasse Konnebäck, som är grundare av företaget Naturgolv som är specialister på parkettgolv, plankgolv och mattläggningar. 

Genom åren har han renoverat och lagt in många parkettgolv på Östermalm. Fiskbensparkett har alltid varit populärast.

– Historiskt lade man in fiskbensparkett i bostadsdelen på de större våningarna och lite enklare furuplankgolv i personaldelen. När man lägger in ett nytt golv ska man titta på lägenheten, fastigheten och omgivningen – och följa stilen. Det är nog 90 procent fiskbensparkett i de äldre kåkarna på Östermalm.

Populär fiskbensparkett.

– Av tradition har man använt träslaget ek. Ett hårt träslag som dessutom är slittåligt. Sen kan man välja olika ytbehandlingar; lack, olja eller vax.

Sköter man sedan sitt golv behåller det lystern hur länge som helst. Några råd är att undvika stilettklackar inomhus och att torka upp utspillt vin direkt.

– Sen har ju alla hundar i dag. Innan de är rumsrena kan det bli problem om golvet är slitet och urinen kan tränga ner i träveden. Det som händer är att ammoniak som finns i urin reagerar med garvsyran i eken och missfärgar träet svart. I värsta fall kan man behöva slipa om golvet, men är man snabb med att torka upp brukar det inte vara några problem.

Chevronparkett.

Vid sidan av fiskben finns även andra populära parkettgolv. Chevron är ett mönster som hämtats från franska slott och görs av lite längre stavar som har en kortända på 45 grader, vilket bildar en spets när de läggs mot varandra.

– Och de få gånger vi får lägga in stjärnparkett är det otroligt kul. Det är oerhört kostsamt eftersom varje stjärna tillverkas för hand och monteras ihop till en egen ruta. En riktig statussymbol till golv man oftast hittar i stora paradvåningar.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Vilken riktning plogen på ett parkettgolv bör ha. Egentligen finns det inget rätt och fel, men man brukar hävda att plogen ska ligga i ljusets riktning. Då får varje stav en egen lyster när ljuset faller över. Ena sidan av plogen blir mörkare och den andra ljusare.

Stjärnparkett.

Lasse funderar en stund.

– Just det! Golven knarrar i Östermalmsvåningarna, och det vill folk få bort. Knarrandet kommer från undergolvet som inte är stumt, så ett nytt fiskbensgolv löser inte knarrfrågan. Men det går att skruva in plywood i det underliggande träbjälklaget, vilket kan göra det lite bättre. Personligen tycker jag att det finns en viss charm med lite knarrande.

3 vanliga parkettgolv

Fiskbensparkett
Ett klassiskt golv som läggs i förband, det vanligaste parkettgolvet på Östermalm.

Chevronparkett
Ett elegant golv där inspirationen till mönstret hämtats från franska slott.

Stjärnparkett
Ett exklusivt golv för paradvåningar där varje stjärna tillverkas för hand och monteras i en ruta.

Close