Close

Stylistens bästa tips för hemmakontoret

Vi har ställt några frågor vad som är bra att tänka på inför försäljning av sin våning, samt hur man kan göra hemmet extra trevligt i tider som dessa. När många jobbar hemma.

Vad är bra inför en försäljning gällande rådgivning, styling och foto?
– Att lyfta fram våningens bästa sidor och visa upp dess fulla potential. Alla våningar har några delar som är unika och via styling samt foto belyser vi dessa delar så fokus ligger på det som är värdehöjande. Oftast räcker det med ett par objektiva ögon då vi alla kan bli hemmablinda. Rådgivningen är en viktig del i att tillsammans med kunden komma fram till en åtgärdsplan inför fotografering och visningar, vilket för många kunder är en trygghet. Min ambition är inte att komma in i någons hem och ändra på allt, utan jag tittar främst på vilka de starkaste fotovinklarna är och vad som behövs göras för att vässa till dessa på bästa sätt. Med små ändringar så som att centrera ett möblemang, neutralisera genom att plocka bort sådant som avleder fokus från det som är viktigt att visa med våningen, samt i vissa fall addera inredningsdetaljer, kan man göra stora skillnader i hur en våning upplevs. För fotografering är en tumregel att allt syns på bild. Därför är det alltid bra om det är städat, fönstren är putsade och småsaker är bortplockade.

Du ser väldigt många hem. Vad tycker du man ska tänka på för att få en bra och harmonisk mix?
– Tänk kontraster. Det gäller egentligen för allt i inredningen så som material, former, strukturer och textilier. Våga blanda gammalt och nytt och jobba med nivåskillnader i stilleben. Bor du i en våning med skarpa raka linjer, testa att mjuka upp med runda former, t.ex. ett runt matbord, en rund matta eller ett runt bord i hallen. Bygg stilleben av dekorationer i en mix av keramik, glas och metaller. Dekorationskuddar i olika material så som linne, sammet och bomull ger en levande känsla.

Vad skulle du vilja se mer av i Östermalmshemmen?
– Våga inred mer personligt. Sök inspiration på resor, i butiker, vid hotell- och restaurangbesök och ”copy with pride”! Hotell och restauranger anlitar ofta professionella inredare och det kryllar av sådana ställen på Östermalm. Ta en lunch på ditt lokala favorithak och observera färg- och materialval. I dessa tider är det väl ett ypperligt tillfälle att även söka inspiration utomhus? Ta en promenad med en kaffe i handen en solig dag och strosa på Östermalms gator och observera fasaderna. Färgval, detaljer, former på fönster kan ge massa inspiration att även ta med sig in i våningen.

I tider som dessa känns hemmet viktigare än någonsin. Har du några bra råd att ge för att göra det extra trevligt?
– Ljussättningen är förmodligen den mest underskattade och samtidigt den viktigaste delen av inredningen. Se till att det finns en bra grundbelysning och blanda sedan upp med olika punktbelysningar i form av olika armaturer så som golv- vägg-, och bordslampor. Titta på hur din våning ser ut i det naturliga ljuset vid olika tidpunkter under dagen. Ljuset är det som påverkar hur vi uppfattar färger, ta till vara på det när du färgsätter. De flesta kunderna jag träffar tar tag i småfix i våningen när det närmar sig försäljning, vilket i sig är ganska naturligt, men vad de flesta säger när det är det är dags för foto är ”varför har vi inte gjort detta innan? det är ju så fint nu”. Nu när många jobbar hemifrån kan man ta tillfället i akt och ta tag i just de sakerna. Det kan vara allt ifrån att sätta upp den där tavlan, spegeln eller elementskyddet eller bara rensa ut rummet som används som förvaringsrum. Hur fantiserade du om att våningen skulle se ut när du köpte den? Ta tag i det och njut av den istället för att vänta tills det är dags att flytta.

Våren är på väg vilket betyder häng på ev balkong/terass/gård. Något bra tips hur man ska tänka?
– Se din balkong/terrass som ett extra rum, satsa på växter som står sig över säsong om du inte har gröna fingrar. Precis som med garderoben finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder även för balkongen – Investera i bra textilier som funkar utomhus även för något kallare temperaturer så som några renskinn och härliga plädar. Nu förtiden finns det ju även ganska dekorativa infravärmare så man till och med kan sitta ute och ta fördrinken innan middagen om man önskar.

Några favoriter bland inredningsbutiker på Östermalm?
– Interiör Inredningstextil på hörnet Skeppargatan/Riddargatan, Bert Van Hoecke Interiors på Karlavägen, Oscar & Clothilde på Birger Jarlsgatan. Sedan har jag en hemlig bubblare och det är Tove Hultberg butik på Krukmakargatan 20 på Söder.

Även gallerier och auktionsfirmor?
– Bukowskis och Auktionsverket är givna auktionshus som jag regelbundet scannar av. Jag har nästintill en osund relation till att göra antika möbelfynd som jag gärna ger en omgång ”nip and tuck” med tyger på Pierre Frey och ny lack. Sedan har jag en hemlig bubblare och det är Tove Hultberg butik på Krukmakargatan 20 på Söder. Tove hjälper mig att scouta vintage fynd så som Chippendale stolar i faux bamboo som vi dödliga aldrig lyckas lägga vantarna på annars.

Kort om Anneli: Anneli är 31 år och bor på Skeppargatan tillsammans med sin man och Welsh Springerspaniel-valpen Bonnie. Hon är utbildad inredare och inredningsstylist samt har en ekonomexamen med inriktning på marknadsföring från Lunds Universitet. Hon har lång erfarenhet från reklam- och modebranschen och jobbat med fotokampanjer för flera globala varumärken. Att Anneli blev inredare var egentligen ingen slump då den kreativa ådran ligger i släkten med en pappa som är konsthandlare och länge drev ett galleri i Stockholm. När Anneli inte inreder, stylar eller går på hundpromenader sitter hon helst på hästryggen och tävlar i hästhoppning.

Close