Close

Hälsan – Check!

I hälsomeckat Los Angeles är alternativhälsa redan ett etablerat komplement till traditionell sjukvård. Nu vänder sig allt fler även här hemma till företag som erbjuder ett mer grundligt och holistiskt grepp om hälsan. LifeCheck, på Östermalm, är ett av dem. 

Det började med ett uppvaknande. När Therese Eijvergård var 20 år hamnade hon bokstavligen i ett djupt mörker.  En patient på den psykiatriska klinik där hon jobbade attackerade henne och utgången blev så olycklig att hon drabbades av hjärnblödning. Vägen tillbaka blev – på fler sätt än ett – en pånyttfödelse för Therese. Drivkraften att vilja göra skillnad på riktigt föddes där och då.

Redan före olyckan hade Therese insett att hälsan är det viktigaste vi har. Hon hade själv sett på nära håll hur psykisk och fysisk ohälsa kan drabba en människa och dess anhöriga. Samtidigt såg hon sambandet mellan sin egen balanserade livsstil och att hon ofta tycktes orka lite mer än sin omgivning. Idag är Therese utbildad beteendevetare, hälsa- och livsstilsterapeut, kostrådgivare, PT och grundare och vd för företaget LifeCheck.

LifeCheck är ett av flera företag som på senare tid etablerat sig i Sverige med erbjudanden om alternativa behandlingar – men med grund i vetenskapen och med läkare på plats.

– I den offentliga vården fokuserar man mycket på att hjälpa först när vi redan är sjuka. På LifeCheck börjar vi i ett tidigare skede och åtgärdar obalanser och värden som på sikt kan göra dig sjuk – och vi hjälper dig att förändra dem genom små vinnande vanor, säger Therese Eijvergård.

De som söker sig till LifeCheck är alltifrån högpresterande människor som har höga krav på både fysisk och mental funktionalitet, till klienter som har problem med magen, allergier, diabetes, eller lider av utmattning eller övervikt. Genom en gedigen livsstilsintervju, noggranna blodprov, avföringstester och samtal får klienterna på LifeCheck en individuellt anpassad åtgärdsplan med tips på vinnande vanor, träning, tankesätt, kost och tillskott.

Men ett av de vanligaste problemen som Therese tycker sig se idag är av det mer själsliga slaget. Nämligen vilsenhet.

– Vi vet helt enkelt inte vart vi är på väg och inte heller varför. Vi bara springer på i livet! Det är som katten i Alice i underlandet säger – Om du inte vet vart du ska så spelar det inte heller någon roll vilken väg du tar. 

Ofta behöver klienten först komma fram till vad han/hon egentligen vill ha ut av livet och sin tid, hitta sitt WHY, som Therese kallar det.

– Det vi gör hade varit svårt att sälja in för 20 år sedan när alla jagade effektivitet. Men idag börjar vi se konsekvenserna av en sådan livsstil och fler börjar fråga sig vart man är på väg och varför.

Men, miljondollarfrågan är såklart varför vi inte gör det vi så väl vet är bra för oss? Det krävs ingen raketforskare för att konstatera att blomkålsris och spirulinabiffar är bättre än ett happy meal. Men ändå.

– Einstein menade att definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat. Men vi människor är programmerade att agera med minsta motstånd och enligt gammal vana, säger Therese.

Här har LifeCheck en viktig roll att erbjuda – för ofta måste vi människor känna vinsten av ett beteende för att fortsätta.

– Det tar ca sex veckor att ta in en ny vana. Hjärnan är en snårig djungel som slår bakut när vi gör för stora förändringar och dopaminet belönar oss dessutom om vi går tillbaka till gamla vanor. Det gäller att skapa små nya stigar i hjärnan steg för steg – till slut har vi skapat en ny motorväg och där hjälper vi dig, säger hon.

Bland de vanligaste mer konkreta brister hon ser hon sina kunder är en brist på Omega3 – ett fett som många nog tänker att vi får genom att äta fisk några gånger i veckan. Men inte längre.

– Numera är fisken vi äter oftast odlad och har matats med majs och sojafoder istället för alger. Och det var alger som stod för Omega3-syrorna i fisk. Därför behöver de flesta av oss idag ta bra Omega3-tillskott, säger Therese. 

LifeCheck erbjuder paket som LifeCheck och HealthCheck – båda i varierande storlek beroende på vad som passar kunden. Man mäter då kroppens fettsyror och ser hur dessa balanserar med varandra, gör blodprov och undersöker tarmfloran – men man gör också en kartläggning av allmänhälsa och livsstil. Om några år – precis som i hälsomeckat LA – kommer företag som LifeCheck förmodligen vara lika vanliga som apotek även i Sverige. Och vi kan sudda bort associationerna till rökelser och schamaner när vi pratar om alternativhälsa. Idag är det här snarare sjukvård deluxe med ett holistiskt grepp om hälsan – men med en stadig fot i vetenskapen.

THERESES 3 BÄSTA HÄLSOTIPS!
Magkänsla:Förutom god sömn och regelbunden träning, är god tarmhälsa en avgörande faktor för fysiskt och mentalt välbefinnande. Kall kokt potatis och röda äpplen ökar goda tarmbakteriers tillverkning av smörsyra som verkar antiinflammatoriskt. 

Vagusnerv:Stimulera vagusnerven (huvudsakliga kommunikationsvägen mellan hjärnan, nervsystemet och magen) genom att utöva yoga, vara i skogen, skratta högt, kallduscha, äta probiotisk mat och utöva medveten andning. Detta bidrar till ökat välbefinnandet.

Mindset:Where focus goes energy flows. Vi blir våra tankar. Det vi upprepar blir en sanning. Vi tänker ca 50 000 tankar per dag, 95 procent av dem är samma som igår. Var medveten om ditt MINDSET.

Close