Close

Så kommer du igång med träningen igen – vi har frågat experten!

Isabelle Sörälv jobbar till vardags på The Place, men satsar också stort på livesändningar på Instagram där hennes kunder kan träna hemifrån med endast telefonen som redskap. Vi frågade Isabelle hur man kommer igång efter semestern, hur insta-träningen funkar, och hur en fastighetsmäklare blev en passionerad PT.

Nu kommer många tillbaka från semestern! Hur kommer man igång med sin träning igen om man nu har tagit en paus?
Allt handlar såklart om vem man är, vilka förutsättningar man har och givetvis vad man har för mål och tankar med sin träning. Men Det jag i huvudsak vill förmedla till mina kunder är att tänka långsiktigt och hjälpa dem att göra träning, kost och sömn till en naturlig del av sin vardag och sitt liv i stort – att skapa en hållbar och balanserad livsstil. 

Vad brukar vara den största utmaningen med detta?
Den största utmaningen för de allra flesta, inte bara när det gäller att börja träna, är att bryta sina vanor och rutiner. Att lägga till träningen som en naturlig del av sin vardag är för många en jätteutmaning, medan det för andra är hur lätt som helst. Det är samma sak när det gäller kosten, den är oftast det svåraste att ändra om. Det är lätt att det blir allt eller inget, eller att man ger sig in i en diet som håller i några dagar. För mig är det viktigt att hjälpa till i denna process genom att försöka skapa en balans mellan samtliga komponenter som innefattar träning, kost och sömn.

Så hur gör man?
Min erfarenhet är att många inte vet vad de ska börja träna, det finns så mycket alternativ att det blir svårt att ta beslut. Det skapas stress och prestation i valet av träning och ofta blir träningen istället inte av. Det är så oerhört mycket prestation och krav i livet, vilket jag försöker att få mina kunder att släppa när de kommer till mig. Träning skall vara rolig och kravlös. Min filosofi är att börja i rätt ända. Se träningen som en investering för livet. Träning, kost och sömn är den bästa medicinen. Du har en kropp och den vill du vårda och ta hand om på bästa sätt.

Har du några konkreta tips som du brukar ge dina kunder?
Mitt tips är att blunda, ta några långa djupa andetag och bara landa i dig själv. Ta fram papper och penna och svara på följande frågor: Varför vill jag träna? Mål med min träning (kroppsligt, styrkemässigt, konditionsmässigt, välmående osv) Vem tränar jag för? Hur ska jag uppnå mina mål? Hur mycket tid vill/kan jag lägga ner på min träning? När börjar jag med denna resa?

Och vad gör man sedan med sina svar?
När du har fått fram svar på frågorna ovan är nästa steg att hitta en träningsform som är rolig och hållbar. Lägg in träningen som ett möte med dig själv, se till att prioritera den tiden och se till att den blir av. Mitt bästa tips är att variera träningen. En blandning av styrka, kondition och rörlighet. Det viktigaste är att man rör på kroppen i någon form, vardagsmotionen är jättebra, att du varje dag gör någonting fysiskt för din kropp. Slutsatsen av svaret är att det skall vara hållbart, hitta en träningsform som är rolig och givande för dig och dina mål med din träning. Var inte för hård mot dig själv, var istället konsekvent och kärleksfull.

Hur gör man om man har svårt att få till träningen rent tidsmässigt?
Om man har svårt rent tidsmässigt att hinna med för att slippa stressen kring träning är att det inte behöver vara så långa pass. Hellre korta pass och att du gör dem regelbundet och ofta. Så att träningen på ett naturligt och enkelt sätt kan implementeras i din vardag. Börja i liten form för att sedan öka på, ge det tid så du har en chans att landa i din nya livsstil får att sedan successivt gå vidare.

Om man som jag till exempel spelar padel, tennis och powerwalkar, men skulle behöva lägga till styrka/smidighet. Vad kan jag då välja för träningsform?
Om du aldrig har tränat styrka tidigare är det viktigt att börja i rätt ända och lära dig hur du använder kroppen i träningen på rätt sätt. Har du möjlighet är en personlig tränare ett bra alternativ eller om man går ihop några stycken och tränar i mindre grupp för att få rätt hjälp utifrån sina individuella förutsättningar. Träning är oerhört individuellt och alla människor har olika anatomi och förutsättningar.

Och om man dessutom känner sig lite obekväm på gym?
Min erfarenhet är att många, framför allt, kvinnor känner sig obekväma och lite förvirrade i ett klassiskt gym. Min rekommendation är då att hitta en mindre träningsstudio som erbjuder små klasser i exempelvis  pilates, barre, megaformer, funktionella styrkeklasser etc. Det är träning som stärker upp kroppen inifrån och man arbetar med små muskler och du lär känna sin kropp från insidan och ut. I mindre grupp får du också mer hjälp och korrigeringar som du behöver om du inte tränat styrka tidigare. Yoga är också någonting som jag förespråkar och tycker att alla ska utöva i någon form, det är ett fantastiskt sätt att bli medveten om sin kropp och sitt andetag. Rent fysiskt är yoga väldigt utmanande då kroppen arbetar med rörlighet, fexibilitet, mobilitet och styrka. Det finns en mängd olika yogaformer och om man är nybörjare tycker jag att man ska välja hatha yoga där man arbetar mycket med formen och tekniken samt bygger upp en grundstyrka som är förutsättningen för en mer fysisk och flödande yoga. Vill man ha mer yang kan man testa vinyasa och ashtanga. Det är lättare att arbeta i ett högre tempo och flöde om man känner sig trygg och stark i de grundläggande positionerna. Vill man hellre ha lugn yoga yin så passar yin, det är utmanande på ett helt annat sätt, men variation även här är ett bra alternativ. 

Du fokuserar främst på yoga, Megaformer och trampoline. Vilken effekt har de olika träningsformerna?
Det är tre helt olika träningsformer men också oerhört bra komplement till varandra. Megaformer är en maskin som består av en glidplattform, kablar och fjädrar, med sitt ursprung från pilates, vi brukar säga ”pilates på sterioder”.  Fjädrarna är motståndet som man arbetar med och varierar beroende på övning och muskelfokus.  Hela kroppen arbetas igenom steg för steg och varje muskelgrupp arbetas igenom långsamt och kontrollerat för att noggrant engagera musklerna på rätt sätt. Varje övning utförs i minst i 1 minut och riktar sig till de långsamma muskelfibrerna. Vi håller igång kroppen konstant i 50 minuter och känslan efteråt är magisk! Brutal träning men oerhört roligt och effektfullt. Jag rekommenderar starkt att prova! BMN Trampoline är fantastisk konditionsträning med fokus på att arbeta med sin core. Vi stärker upp hela kroppen då vi konstant studsar i takt till musiken. Alla har varsin studsmatta och klassen byggs upp successivt och vår kondition och uthållighet utmanas ordentlig. Jag undervisar framförallt hatha- och vinyasayoga. Det roliga med yoga är att man inte är bunden till en viss form utan att man kan sätta sin egen prägel. Jag har valt att bygga upp mina klasser utefter mina kunders behov. Dessa tre träningsformer tycker jag är fantastiska komplement till varandra. Megaformer bygger upp kroppen på ett kontrollerat och skonsamt sätt, det är en mycket långsam träningsform där man arbetar med de långsamma muskelfibrerna. BMN Trampoline är det motsatta och utmanar styrkan i ett högt tempo där man arbetar med de snabba muskelfibrerna. Här ger man kroppen utrymme för att bli explosiv och snabb. Här bygger man upp en bra kondition och uthållighet vilket är bra för hjärtat och dess förmåga att pumpa ut blod och syresättningen till musklerna förbättras. 

Du har varit nere i Falsterbo under sommaren och kört pass på Skanörs Kallbadhus. Hur har det varit? 
Helt fantastiskt! Jag var nere i Falsterbo tillsammans med Skanörs Kallbadhus, The Place Stockholm och Yoga breakfast club och körde en träningsvecka. Vi startade varje morgon nere på bryggan vid havet med yoga och ”outdoor training” med efterföljande frukost. Det blev oerhört lyckat och uppskattat. Nästa år tänkte vi satsa lite större och åka på en ”Sverigeturné ”och erbjuda träning på olika sommarorter. 

Dina livepass har varit uppskattade. Tror du att den trenden växer mer och mer?
Det tror jag absolut!  Under våren och i samband med corona ökade utomhusträningen enormt och min uppfattning generellt var att de allra flesta började träna mer och just utomhus. Tiden fanns helt plötsligt och det blev naturligt att gå ut och träna. De flesta parker var överfulla med människor som tränade. I samband med antal ökade kunder och förfrågan på att få träningsprogram för att underhålla sin träning under sommaren så växte min tanke och idé med live-träningen. Jag har inte varit speciellt aktiv på Instagram tidigare men kände att live-träning var någonting som kunde vara min grej, jag blev motiverad av att erbjuda lättillgänglig träning för alla som inte hade tillgång till studios eller gym under sommaren. Min första tanke var framförallt att underhålla mina kunders träning under semestern men också för de som jag vet inte vill utsätta sig för att gå till gym eller studios.

Vad har du fått för respons?
Antalet följare började öka snabbt och jag började se ett väldigt intresse och behov hos många. Att kunna hjälpa människor, som jag dessutom aldrig har träffat, som tränar med mig live gav mig en lyckokänsla och ett väldigt engagemang för att fortsätta att erbjuda träningen några gånger i veckan. Att kunna träna var som helst, med hjälp av enbart sin telefon och sin kropp kändes så rätt. Med tanke på hur samhället ser ut, oavsett corona och sommarledigt, så har de allra flesta svårt att få till sin träning i vardagen. En person med ett 8-17-jobb har knappt tid med sig själv utanför sina arbetstimmar, familj och det sociala. Att kunna träna där du än är skapar genast en ökad lust och utrymme för att faktiskt prioritera sin träning. Det skapar också ett lugn och en trygghet att känna att du kan träna när och var du vill. Om du dessutom har en peppande person som du kan titta på och som ger dig ett roligt och effektivt pass finns det inga ursäkter. Jag tror att liven har uppskattats och fått så bra respons just för enkelheten och den motivation som man faktiskt får av att träna tillsammans med andra, och framförallt att man inte behöver förflytta sig från den plats man är på och träningen blir av. 

Hur kommer du att utveckla dina livepass?
Det jag har förstått är att de flesta vill ha korta, effektiva pass och min filosofi är att träna lite kortare pass,ofta och regelbundet för att skapa ett naturligt beteende och en hållbar och stabil livsstil kring träning. Du ska inte behöva lägga ner mer än en timma, då blir det genast för mycket tid att avsätta. Att träningen blir av är nummer ett. Just nu har jag en 3 veckors challange med 28 minuters träning 3 dagar i veckan, det verkar som att väldigt många är med i detta vilket är fantastiskt. Jag hoppas att jag kan inspirera och motivera till att komma igång och skapa nya rutiner. 

Vad är din drivkraft med träningen? Vad vill du förmedla till dina kunder?
Min drivkraft är att hjälpa andra till välmående och en god hälsa. Att skapa goda vanor, att implementera träning och hälsa till en naturlig del av vardagen och att därigenom finna en skön och hållbar balans. Min drivkraft är att utifrån kundens specifika mål och önskan hjälpa till att må bra och skapa förutsättningarna till en bra hälsa. Jag vill också lära mina kunder att rätt kost, träning och sömn är livets bästa medicin. Om man tar hand om sig och ger sig själv dessa delar så blir livet så mycket bättre och mer värdefullt. Studier visar att träning och ändrade levnadsvanor ofta är den bästa medicinen. Studierna visar hur fysisk aktivitet är kopplat till hur våra organ mår vilket i sin tur påverkar vår hälsa och välbefinnande samt risken att drabbas av allvarlig sjukdom. Jag drivs av att hjälpa andra att ta hand om sin kropp, att röra på sig och att äta bra mat. Jag vet själv hur bra jag mår och jag vill hjälpa andra att få samma upplevelse!

Vad inspireras du av när det gäller träning? Har du några egna förebilder?
Det jag inspireras av är mer helhetskonceptet hälsa, jag blir mer och mer intresserad av vad vi faktiskt kan göra med och för kroppen för att må bra, behålla en god hälsa och slippa bli sjuka (fysiskt eller mentalt) och äta medicin. Vi kan göra så mycket genom att välja rätt kost, att röra på oss och att ge utrymme för vila. Min inspiration är att hitta en balans livet och implementera träning, kost och sömn till en naturlig del av vardagen. Jag inspireras av mina kunder som faktiskt lever som jag försöker lära dem och jag ser att det fungerar. Precis som att jag själv lever som jag lär, det är också en förutsättning för mig att leva på samma sätt som jag vill att andra ska leva. Det är nog min drivkraft och främsta inspiration. Jag plockar inspiration från många olika håll och sätter ihop det till min egen ”circle of life”.  Utöver träning och hälsa så har jag alltid inspirerats av människor som vågar följa sin dröm. Jag ser det som huvudingrediensen till lycka och välbefinnande. Jag ser upp till personer som är sanna mot sig själva och går sin egen väg.

Hur hamnade du där du är idag?
Det har tagit mycket tid för mig att komma dit jag är i dag, för ca 8 år sedan sadlade jag om från fastighetsmäklare till personlig tränare. Just i det ögonblicket och en tid efteråt har det varit utmanande och lite läskigt. Jag började om från noll och det kan jag idag tycka var väldigt modigt, men också det bästa beslut jag har tagit. Jag har alltid utövat idrott och varit intresserad av träning och hälsa så att arbeta med människor och hjälpa till med en god hälsa har alltid legat mig varmt om hjärtat och varit ett brinnande intresse. Det har tagit tid att bygga upp det som jag har idag och jag har hittat mina inriktningar som jag väljer att fokusera på. Jag älskar mina kunder, de ger mig så mycket positivt varje dag och det är genom deras kraft jag fortsätter att utvecklas och drivas av det som jag gör. Jag älskar mitt jobb och jag mår bra av att hjälpa andra till deras välmående. Jag skulle aldrig välja ett annat yrke, jag har verkligen hittat rätt och jag är så tacksam för det

Berätta mer om din Home/office yoga? Det måste vara bra med tanke på att många jobbar hemma just nu?
Home/Office yoga har blivit en stor del av min verksamhet. Jag går hem och tränar mina kunder i hemmiljö, inne eller ute på tomten, och jag går till företag. De allra flesta företag har någon form av gym eller ett rum att vara inpå kontoret. Det är framförallt yoga som jag undervisar på företag och då behövs inte mer än lite plats för varsin matta. Detta är någonting som jag tycker att alla företag borde investera i, den absolut bästa personalvård man kan tänka sig. Att inte behöva ta lunchen eller tid innan/efter jobbet till sin träning utan att få den tiden avsatt på arbetstid. Samtliga företag skulle förstå vikten i denna personalvård och förstå effekten av att avsätta tid till detta och hur mycket de i längden skulle spara in på att ha en frisk, pigg och energifylld personal. Jag har min fantastiska lådcykel som hjälpmedel i detta då jag tar med mig utrustning som behövs. Jag har långt innan corona byggt upp min business kring detta men nu i våras i samband med den rådande situation har intresset för detta ökat enormt, såväl för privatpersoner som företag. Jag upplever framförallt att företag har satsat på mer träning för sina anställda och använt träningen som ett sätt att ses och göra någonting tillsammans mitt i karantänen. De allra flesta har haft mer tid att prioritera träning och kanske fått insikt i att det är viktigt att bygga upp ett bra immunförsvar, vilket också är en stor anledning till en ökad förfrågan till personlig träning utomhus eller i mindre grupp.

Close