Close

Denise Grünstein på CFHill

Fotografen Denise Grünstein visar sin andra stora utställning på CFHILL i veckan. Med Nymphaeas har konstnären närstuderat naturen i sin omgivning och funnit det stora i det lilla.

I veckan (25 mars) öppnar fotografen Denise Grünsteins nya utställning Nymphaeas på CFHILL. Denise Grünstein är en sann pionjär inom svensk fotografi och en av de mest framträdande i sin generation. Den nya serien innebär också Grünsteins andra stora utställning på CFHILL.

Utöver sin tekniska skicklighet och utomordentliga känsla för detaljer, kan Grünsteins fotografier beskrivas som fullkomligt befriade från idéer om vad fotografi borde vara. Hennes rike är fantasins. I sina porträtt och dramatiska tablåer, verkar det alltid finnas något mer under ytan. Denise Grünstein skapar en värld som är bara hennes.

Besökaren i den nya utställningen möts i det första mindre förrummet av serien Nymphaeas färgskimrande, biomorfa växtlighet, en föraning om ett avlägset, parallellt gränsland där rymd och hav är ett och samma. I bakgrunden hörs ett musikstycke, skrivet av kompositören Älgbrant, som rör sig i vågor mellan elektroniska rymdpulsar och värmande klanger från piano. Väl inne i stora salen är rummet förvandlat till en hel miljö med väggar täckta av svävande näckrosblad i jätteformat. I rummets mitt får betraktaren färdas ut på djupen i en loop av sakta rörelse i ett labyrintiskt rymdhav.    

– Under sensommaren 2020 tillbringade jag mycket ensamtid vid en liten sjö. Jag stod ofta på bryggan, räknade blad och gjorde till synes ingenting. Näckrosbladen, där de flöt omkring på gränsen till upplösning i det stilla vattnet, gav oändliga möjligheter till reflektioner och jag började dokumentera bladen med mobilkameran, säger Denise Grünstein, och fortsätter.
– Det blev återigen en resa i att lära sig att se det stora i det lilla.
Jag seglade iväg från det lilla livets ekologi i en insjö på Lidingö till nymfernas självbespeglingar, vidare till kulturens universum med Monets näckrospanoramor, men även ännu längre ut bland rymdens nebulosor. Och tillbaka igen. Till det oskrivna bladet.

Close