Close

2 x konstpremiär på CFHill

Det händer spännande saker på CFHill denna vecka. Dels avtäcks det traditionsenliga porträttet av Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Sara Danius. Dels bjuder konstduon Goldin +Sennby bland annat på arvsmassa från världens äldsta träd.

Konstnärsduon Goldin+Sennby har tagit hjälp av internationella genforskare för att klona en nästan 10 000 år gammal gran. Det handlar om liv och död och om hur vårt biologiska material är uppkopplat mot såväl naturlagars som kommersiella krafters betvingande mekanismer.

Utställningen Pool of Life är Goldin+Sennebys andra utställning på CFHill och visar tre av deras senaste större projekt. Goldin+Senneby, Simon Goldin och Jakob Senneby, har jobbat ihop sedan 2004 och deras konst kännetecknas av en vetenskaplig praktik som genom imitation och manipulation genomlyser finansiella system och hur de påverkar samhällen och individer.

Verket Granens tid är baserat på världens äldsta träd, den 9 550 år gamla granen som växer på Fulufjället i Dalarna, i folkmun kallad Old Tjikko. Troligtvis den levande organism som funnits längst på vår planet. Trettiosex färgfotografier porträtterar lika många ympar med Old Tjikkos ris. Den som köper ett porträttfotografi får dessutom option på rätten att bli framtida vårdnadshavare för det klonade trädet, om just den porträtterade klonen överlever.

En annan inkarnation av samma verk håller just nu även på att installeras som offentligt verk på nya sjukhuset i Malmö, där en klon av rekordträdet kommer att få vård och förhoppningsvis frodas i en särskild klimatkammare intill huvudentrén.
– Att gå in i Goldin Sennebys värld är som att bli indragen i en thriller där du inte vet om du är offer eller förövare, i kontroll eller ägd av dem. Av det lyckas de skapa en hyperrelevant konst med självklar plats i de stora samlingarna i världen, som MoMA, Whitney och Pompidou, säger CFHills Michael Storåkers.

På samma tema, biologisk överlevnad, handlar ett annat nytt verk i utställningen. I centrum för verket Insurgency of Life står en bassäng fylld av levande, växande svampsporer. Samma art som idag utgör den aktiva substansen i ett nytt läkemedel mot multipel skleros, MS. Isaria sinclairii, svampens latinska namn, är känd sedan urminnes tider som ett ungdomselixir, men vars effekt är ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Liv för någon, förintelse av något annat.

The Plot, ytterligare ett verk som visas, utgår från en plats i Belgien för en före detta kolgruva, en mindre tomt som konstnärsduon förvärvat. Minnet av platsen avbildas som kolteckningar av växter direkt på väggen, de organismer som för länge sedan utgjorde grunden till det som senare skulle bli kol. Tomten med dess historia och många lager är till salu.


Samtidigt som Goldin+Senneby visas på CFHill presenteras här även det offentliga porträttet av Sara Danius till Svenska Akademien.

Enligt tradition porträtteras Svenska Akademiens ständiga sekreterare för ett officiellt portätt. Men eftersom Sara Danius gick bort innan detta hann göras har Svenska Akademien i samråd med Sara Danius familj valt konstnären Ylva Snöfrid till att genomföra uppdraget.

Sara Danius är den första kvinnliga ständige sekreteraren som har porträtteras. Den nuvarande ständige sekreteraren får själv välja vilka porträtt av föregångare som ska hänga i dennes officiella rum. Och Mats Malm har valt Sara Danius som ett av dessa porträtt. Verket visas på CFHILL fram till den 30 oktober innan det flyttas tillbaka till Svenska Akademien.

Close