Close

3 frågor till Diana Orving

Konstnären och modedesignern Diana Orving visar 28 april – 26 maj utställningen I rörelse tillsammans med Nordiska Galleriet Art på Nordiska Galleriet.
Diana Orving tillhör en ny generation av textilkonstnärer som tar plats i konstvärlden. Hennes konst beskrivs, i ett pressmeddelande från Nordiska Galleriets Art, som intrikata draperingar av lager på lager med silke, viskos och bomullsnät som skapar slingrande, organiska labyrinter. Vi ville veta mer och ställde 3 frågor till konstnären själv.

Hej Diana! Vad inspirerade dig till den här utställningen?
– Min konstnärliga process bygger på improvisation, repetition och intuition. Under arbetet med verken till utställningen ”I rörelse” har Inger Christensens diktverk Alfabet funnits i mitt medvetande som ett slags löst ”soundtrack”. Många av verkens titlar är lånade från hennes dikter. Hennes associativa språk och dess rytm väcker bilder i mitt inre. Bilder av kropp som poetisk abstraktion, av natur, rörelse, känslor, längtan, musik… Linjerna i mina verk blir en ström av energi, en förflyttning, ett känsligt spänningsfält i rörelse.

Vad har du själv lärt dig under ditt arbete med utställningen?
– Jag fick barn i somras och har varit till största del föräldraledig under sommaren och hösten. Jag har aldrig tidigare haft så långt uppehåll i mitt kreativa arbete men när jag väl började arbeta i ateljén igen upptäckte jag att så mycket hänt på ett undermedvetet plan. Det var en känslig men kraftfull energi i verken, de pockade på om att få bli till.

Har du själv någon favorit i utställningen?
– Jag har väldigt svårt att välja en favorit, men de vita omålade verken ”Svindel” och ”Viskningarna finns” har ett skulpturalt uttryck där min strävan att fånga rörelse gestaltas, liksom i de mörka verken ”Blåelse” där måleriet fungerar som en slags ljussättning.

Blåelse.
Svindel.
Viskningarna finns.
Close