Close

Banbrytande fotokonst på CFHILL

Lara Trex

Porträtt står i fokus när CFHILL visar den internationellt erkända fotografen Mikael Janssons fotokonst.

Mikael Jansson – Resa i livskänsla, tidlösa porträtt och fest.
Fotografier 1994–2019 är CFHILLs tredje utställning med fotografen Mikael Jansson och presenterar ett generöst urval av Janssons verk från mer än tjugo år. Porträtt står i fokus och utställningen visar prov på Mikael Janssons förmåga att fånga både kända och okända personers utryck, vilket också gjort honom till en legend inom fotokonsten.

I samlingen syns allt från porträtt av supermodeller som Isabella Rossellini, Kate Moss och Christy Turlington till foton av Iggy Pop, Miuccia Prada och Penelope Cruz.

Konsten att fånga en sinnesstämning och komma de ouppnåeliga nära är något av Mikael Janssons unika signum.

På sjuttio- och åttiotalen, livekonsertens gudabenådade årtionden, lyckades Mikael Jansson fånga artisterna och stämningen i extatiska ögonblick. Efter studier hos svenska fotografer gav han sig iväg till New York för att bli assistent åt fotoikonen Richard Avedon.

Nittiotalet blev en guldålder för modeindustrin och magasin som Vogue, Elle, Harpers Bazaar med flera och Jansson räknas idag till dem som formade och formulerade idealen i den eran.

– Det är en förmån att arbeta med Mikael Jansson. Hans sätt att sudda ut barriären mellan glamour och vardaglighet och den naturlighet med vilken han går i dialog med tidlösa konstnärliga principer gör att ingen kan stå oberörd inför hans bilder. Oavsett om det är 1994 eller 2020 så känns det som ”nu-nu”, säger Michael Elmenbeck, Creative Director & Head of Exhibitions på CFHILL.

Utställningen visas 6 november–28 november 2020

Kate Moss
Raquel Zimmermann
Tatiana
Gary Oldman
Miuccia Prada
Close