Close

Banksy klubbas på Bukowskis

Konstens storheter som Banksy, Andy Warhol, Nathalie Djurberg med flera står i centrum när Bukowskis håller sin jubileumsauktion Contemporary Art & Design den 10 november. Vi förbereder er och oss genom en pratstund med Louise Wrede som är specialist på samtida konst.

Bukowskis Contemporary Art & Design
Visning 5-9 nov
Auktion 10 nov
Katalogen finns här

Vad kan vi se fram emot gällande höstens Contemporary Art & Design-auktion?
I höst har vi en otroligt bredd på verken som kommer att säljas den 10 november. Vi har en stor internationell avdelning med originalverk från Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Eduardo Terrazas och Irving Penn bla. Vi kan även stoltsera med tre stycken verk av Banksy. Några yngre svenska konstnärer som har en internationell karriär är Klara Lidén, Paul Fägerskiöld och Nathalie Djurberg & Hans Berg.

Vad ska man tänka på om man vill börja samla samtidskonst?
Först och främst tycker jag att du ska gå och se mycket konst. Gå på våra museum, våga dig in i konstgallerierna, ta för vana att gå åtminstone en gång i månaden. Även våra auktioner är en bra ingång till att börja samla, här får du ett diversifierat utbud av både lite billigare och dyrare konst, samt ett brett spektrum av tekniker finns representerade. Den gemensamma nämnaren är att de alla har ett andrahandsvärde. Jag vill också tillägga att du alltid ska köpa med hjärtat. 

Vad är det som gör samtida konst intressant för dig?
Jag tycker att samtidskonst är så pass intressant eftersom den speglar den tid vi lever i nu. Det som är roligt är också att det hela tiden kommer nya konstnärer och konstformer. Samtidskonsten utvecklas konstant. De senaste åren är VR ett nytt spännande inslag, jag tänker till exempel på Lap-See Lams verk ”Phantom Banquet” där man sätter på sig ett par VR-glasögon och får följa med in i en 3D-animerad värld.

Louise Wrede, specialist på samtida konst Bukowskis

Ge mig dina fem highlights i kommande auktion!
1. Terry O’Neill, Faye Dunaway, Hollywood 1977.
Det här verket tycker jag mycket om eftersom det är så pass monumentalt, det är nästan 2 x 2 meter stort med ram. Det är som att du skulle stå bredvid Faye Dunaway vid poolkanten och läsa tidningarna om gårdagens Oscars. Det är första gången vi säljer detta motiv i den här fantastiska storleken. 

2. Klara Lidén, Untitled (Poster Painting)
Lidén är en cool svensk konstnär, numera bosatt i Berlin. Hon ställer ut på gallerier i New York, London och Berlin och har haft separatutställning på Moderna Museet. Serien Poster Paintings skapade hon för ca 7-8 år sedan då hon samlade olika affischer från gator och limmade dem på varandra. En vit monokrom får avsluta verket, som för att tysta ner stadens brus som annars gör sig påträngd. 

3. Banksy, Girl with Balloon
Jag är övertygad om att Banksys ikonsika verk Girl with Balloon kommer dra mycket uppmärksamhet till sig under vår visning. Det är det mest kända motivet av Banksy. Verket är i en upplaga och inköpt på restaurangen AG (Allmänna Galleriet) i Stockholm i början av 2000-talet. Banksy är otroligt aktuell och populär just nu.

4. Helene Schmitz, The Chair
1994 brann det i Helene Schmitz barndomshem på Strandvägen 57. Efter att brandkåren varit där och släkt elden, var hon på plats och dokumenterade förödelsen. De fotografier som hon tog av sitt förstörda hem, är paradoxalt nog otroligt vackra.  Serien som detta fotografi ingår i heter ”Livingrooms” och har ställts ut flera gånger. 

5. Hertha Hanson, #215
Hertha Hanson är en svensk konstnär som ställer ut på Östermalmsgalleriet Anna Bohman Gallery. Det är första gången som Herta Hansons verk är till försäljning på auktion. Hon målar klassiskt abstrakt med former som känns väldigt samtida. Målningen #215 är vacker att se på avstånd och väldigt spännande att gå nära.  

Andra verk som är intressanta
Katherine Bernhardts ”Kate Moss, Nude with a Black Tie”, ursprungligen från Lärkstadsgalleriet Loyal.  Marie-Louise Ekmans sidenmålning ”Hunger/Pink Silk Book”, som inte varit i Sverige sedan 70-talet. 
Jean Tingueleys otroliga ”Eléments blanc et bleu sur fond noir”, från 1955. När hans verk i denna genre visades för första gången väckte det stor uppståndelse. Hans verk känns igen från skulpturgruppen ”Paradiset” som står utanför Moderna Museet på Skeppsholmen. Vi har en ovanligt stor internationell avdelning med bla. en målning av Andy Warhol, ett originalverk av Robert Rauschenberg och fantastiska fotografier av Irving Penn.

Om du själv skulle välja ett verk från auktionen att ha hemma?
Vi har så många intressanta och unika verk och jag skulle vilja ha åtminstone 20 av dem hemma! Men om jag endast skulle få välja ett verk skulle jag vilja ha Klara Lidéns ”Untitled (Poster Painting)” hemma i matsalen.

Hur tror du målgruppen kommer se ut inför auktionen?
Contemporary Art & Design-auktionens målgrupp är bred. Vi har en yngre publik men också väldigt många etablerade samlare. Då vi är så pass digitaliserade sträcker sig vår kundgrupp från de som är i Stockholm och har möjlighet att se visningen, till kunder i Hong Kong och USA som sköter allt online. Contemporary Art & Design erbjuder ett brett utbud och utöver de mer etablerade konstnärerna även ny ung konst, grafik och fotografi. Det gör att auktionen också är en bra ingång för de som vill börja köpa konst. 

Det går inte att undvika att fråga om Banksy och ”Girl with Balloon”. Vad gör den så uppmärksammad?
Banksy är en av vår tids mest kända konstnärer, han är lika känd som Picasso enligt vissa. ”Girl with Balloon” är Banksys genombrottsmotiv, det var verket som han slog igenom med. 2002 dök stencilmålningar med motivet av flickan och ballongen upp på Londons gator och bara två år senare är verket vi har till försäljning på Contemporary Art & Design producerat. Banksy och ”Girl with Balloon” blev ännu mer känt när verket strimlades sönder under en auktion i London hösten 2018. 

Hur står sig svensk samtidskonst mot den internationella?
För att vara ett relativt litet land har Sverige en väldigt välutvecklad produktion av samtidskonst som håller hög kvalitet, är bred och innovativ. Att svenska konstnärer som Nathalie Djurberg och Klara Lindén är eftertraktade i Europa och USA är ett tecken på att Sverige kan producera internationellt gångbar samtidskonst. Majoriteten av den svenska samtidskonsten riktar sig dock mest mot den svenska eller skandinaviska marknaden även om kvalitén många gångar håller internationell klass. 

Louise Wredes 3 Östermalmsfavoriter
Loyal Gallery – inhyst i ett magnifikt tegelhus i Lärkstaden och ligger bara 20 meter från där jag bor. Svensk och internationell bredd på konstnärerna som ställs ut. 
Petit Marché – perfekta stoppet på vägen till eller från Humlan, här handlar jag morgoncappuccinon och helgens blombuketter.
Babette – välkomponerat och gemytligt för middag eller ett glas vin i baren.


Close