Close

Begåvade gallerister som brinner för unga konstnärer

Den 19–29 maj kommer en spännande pop-up utställning till Stockholm och Sotheby´s på Sturegatan. Utställningen kureras av Londonbaserade galleriet Berntson Bhattacharjee som drivs av att upptäcka ledande samtida talanger hos unga konstnärer. Galleriet har rötter både i London och Stockholm och strävar efter att överbrygga konstscenen mellan städerna genom fysiska utställningar och stark digital närvaro. Det låter spännande så vi ringer upp Lovisa Berntson och India Bhattacharjee för att få veta mer.

Lovisa Berntson och India Bhattacharjee.

Berätta om er bakgrund?
– Vi har känt varandra sedan vi var små och när jag flyttade till London fördjupades vår vänskap, berättar Lovisa. India bodde redan där och jobbade på The Cultivist, en konstklubb som bland andra Marina Abramovic var ambassadör för. Jag ville till London för att komma närmare konsten och längtade efter att gå på gallerier. India visste vad man skulle se och vi gick outtröttligt på utställningar och efteråt diskuterade vi i timmar, precis som när man sett en film på bio. Vi insåg ganska snart att vi gillade samma konst.

Hur gick det till när ni startade galleri tillsammans?
– Vi tyckte att det inte fanns några gallerier som visade yngre konstnärer på det sätt som vi ansåg att man borde göra, förklarar India. Dessutom blev det en fråga om timing för under lockdown i samband med Covid ställdes de flesta utställningar in eller visades online. Det fungerar absolut, men konst är bättre att se IRL. Så vi fick en idé att göra en utställning i Sverige där restriktionerna var lättare. Allt var utomhus och det var begränsat antal besökare åt gången. Vi presenterade helt nya konstnärer och upplevde en enormt positiv respons. Så vi bestämde oss för att fortsätta.

Berätta om ert engagemang i unga konstnärer?
– Vi letar ständigt efter talangfulla konstnärer och drivs av att hitta dem tidigt i karriären och kontraktera dem när de fortfarande är okända, förklarar Lovisa. Vi tar en risk, men tycker att det är värt det, för glädjen att vara med från början och följa konstnärernas utveckling är enorm. Vi upplever dessutom att fler och fler samlare uppskattar att vara med på konstnärernas resa.

Skulpturer av Vincent Olinet.

Var hittar ni konstnärerna?
– Oftast på art schools och universitet precis när de har tagit sin examen. Vi har haft tur för det har gått bra för alla vi jobbar med. Många konstnärer värdesätter gallerister som är med från början och är inte intresserade av att jobba med gallerier som ringer på dörren när de redan börjar bli etablerade. Och för att förtydliga, säger India, det är alltså inte viktigt att konstnärerna är unga utan det är väsentligt att de är i början av sin karriär. 

Vad letar ni efter för egenskaper?
– Konstnärer som har ett eget uttryck. Det ska inte vara pretentiöst och svårt att förstå, men får gärna vara intellektuellt och ha något viktigt att säga. Samtidigt ska det vara kul och härligt att se på, så man vill hänga konsten hemma på väggen. Vi älskar färg och konst som sprider glädje, säger India med eftertryck.

Vad är det för nationalitet på era konstnärer?
– De kommer från hela världen, många har tagit sin examen i London, men inte alla. På vår nästa utställning i London kommer konstnärerna från Sierra Leone, Brasilien, London och Singapore. Det gör att det blir så intressant, deras skiftande erfarenheter och olika perspektiv på livet tar sig uttryck i konsten. Det gillar vi och så vill vi gärna jobba, menar Lovisa.

Är det någon speciell anledning att ni företräder många kvinnliga konstnärer?
– Vi marknadsför oss inte som ett kvinnligt galleri, förklarar Lovisa, det är mer tillfällighet. Kvinnor gör helt enkelt konst som attraherar oss, flikar India in. För tillfället skriker dessutom marknaden för samtida konst efter talangfulla kvinnor. Kvinnor är fantastiska konstnärer.

Är det stor skillnad på konstvärlden i London och Stockholm?
– Marknaden är större i London, där finns mer pengar och ett större kunnande, förklarar India. Fler går på gallerier på helgerna i London och i Stockholm har man länge varit mer fokuserad på design. Svenskar köper gärna en dyr designad soffa och tänker inte på att konst kan lyfta inredningen. Vi vill gärna sänka tröskeln för att börja samla konst.

Verk av Olivia Sterling.

Har ni några tips till unga konstsamlare?
– Att köpa konstnärer i början av deras karriär kan vara en inkörsport och chans till överkomliga priser, tipsar India. Det går fort i konstvärlden och priserna stiger snabbt. Men, man måste titta mycket på konst, annars är det svårt. Man bör förstå marknaden för att kunna avgöra om priset är rätt. Först när man sett mycket lär man sig vad som är bra och då kan man börja bygga en samling.

Berätta om utställningen ”The Cherry on the Cake” som snart öppnar i Stockholm.
– Ja, det blir roligt, säger India och skrattar. Olivia Sterling och Vincent Olinet är två väldigt spännande konstnärer som använder mat i sin konst för att belysa djupa allvarliga samhällsfrågor. Vid första anblicken ser deras verk oskyldiga, humoristiska och glättiga ut, men under ytan döljer sig mörkare teman. Olivias verk handlar om ras och om att vara svart i en vit miljö. De innehåller många bakomliggande tankar och stark symbolik. Hennes tavlor ser ändå kul ut och har mycket humor. Balansen är viktig.

– Vincent skapar fantastiska skulpturer av maffiga gräddiga tårtor. De är inte perfekta utan håller på att rasa, man kan dra en parallell till vårt samhälle. De Marie Antoinette liknande tårtorna föreställer extravagans, överdådig konsumtion och överdriven njutning. De är syndiga och förknippade med vit status, det är många olika lager precis som på en tårta, förklarar Lovisa.

– Alla kan relatera till mat. Alla har barndomsminnen förknippade med mat. Mat har alltid exploaterats genom konsthistorien för symbolvärdet är stort, speciellt när det kommer till sötsaker. Rikedom, girighet, lust, begär och kvinnlighet är teman som konstnärer än idag fascineras av. Därför ska det bli roligt att visa denna utställningen i Stockholm och vi hoppas att många tar chansen och kommer och tittar.

Close