Close

Bubblande konsthantverk

Hanna Hansdotter bland sina dyrgripar i glas. Foto: Jonas Lindström

Alla vill ha en Hanna Hansdotter nu. Men även om du hade haft plats hemma – gärna ett stort, soligt fönster – och 25 000 till 55 000 över på konstkontot hade det inte hjälpt.

19 av 21 glasskulpturer som just nu ställs ut på CF Hill såldes nämligen redan före visningen. Men där fick galleriet sätta stopp
– Det är lite galet, faktiskt.
Hanna Hansdotter är milt förvånad, men glad när hon visar runt på utställningen. De bubblande skulpturerna står samlade i en grupp på ett glasbord, färdigbyggt under natten, som speglar både färgexplosionen och 1600-talspalatsets naturmotiv och ornamenterade tak. Glaset för tankarna till utomjordingar, oemotståndligt godis, jäsande slime och glittrig lava – de är både aptitliga och samtidigt lite motbjudande, fulsnygga och hundra procent älskvärda.

Hanna Hansdotter, 36, har en bakgrund från glasblåseriet och Konstfack. Hon har köpt en gård mitt i Glasriket där hon bor med sin sexåriga son. Hon trivs på landet.
– Men det är lite ensamt, så vi ska nog köpa djur. Höns, kanske hästar.

Glaset blåses i formar som liknar en korg av järn med väggar av ornamentala mönster. Dem tillverkar Hanna Hansdotter själv, efter hur hon vill att slutresultatet ska bli. Men både järn och luft bestämmer och innan glasmassan stelnar öppnas formen och glasbiten tas ut, sträcks ut, plattas till, bullas upp och får det uttryck som hon är ute efter.
– Jag vill komma åt karaktären, blir de inte fläskiga så har de ingen karaktär.

Hanna Hansdotter visas på CFHill till och med den 28 mars.

Close