Close

Louise Wrede, berättar om konstvärldens secondary market

Louise Wrede, Bukowskis expert på samtidskonst.

Vad var det som fick dig att vilja jobba med konst?
– Jag har en bakgrund från den svenska och internationella gallerivärlden. Konstmarknaden i sig lockade mig för all spännande konst och de många möten konsten leder till. Det finns inget bättre än att sälja ett konstverk; det är en sådan glädje varje gång ett konstverk hittar ett nytt hem.

Vad stöter du på för missuppfattningar om samtida konst?
– Det händer att man hör: ”Det där skulle ju jag kunna göra själv!” Eller: ”Ska det där vara konst?” Att inte förstå och ställa frågor om ett konstverk är också en viktig del i att närma sig konsten. Ofta är det även kontexten som gör konstverket: bakgrunden, symboliken, sammanhanget och speglingen av samtiden.

Hur stor är andrahandsmarknaden inom konst idag?
– Den är enorm och den bara växer. Då får man också tänka att andrahandsmarknaden innefattar föremål som är flera tusen år gamla till verk skapade idag, så spannet är större. Inom andrahandsmarknaden ingår också private sales, där vi hjälper dig med en mer diskret försäljning. Vi hjälper dig även att hitta verk som du kanske länge sökt efter eller om det är en konstnär som du är särskilt intresserad av, så kan vi ge rådgivning kring inköp.

Vad gör ett samtidskonstverk intressant enligt dig?
– Det är många aspekter, men ett är att, och hur, verket speglar vår samtid. Intressant med samtidskonst är även att det finns så många olika medium och de blir bara fler i takt med nya innovationer: NFT:s är bara ett av många exempel på det.

The pleasure of expression
Konstnär: Jonathan Lasker.

Vad ska man främst tänka på om man vill börja samla på samtidskonst?
– Se så mycket du bara kan! På Bukowskis Contemporary Art & Design-visning visas ett brett utbud av svenska och internationella konstnärer med verk skapade på 1960-talet fram till idag. Auktionen som hölls i april bestod av alltifrån verk för 4 000 kr till verk för 2,5 miljoner och det bjöds på måleri, skulptur, fotografi och grafik. Det är ett bra tillfälle att lära sig mer och få en bättre uppfattning om vad man själv tycker om.

Finns det några amatörmisstag man ska vara aktsam på?
– Ja, det är lätt att låsa sig vid ett känt konstnärsnamn, men desto viktigare är att förstå konstnärens hela produktion. Viktigast är dock att gå på sin egen känsla och försöka att inte bli ängslig, våga ställa många frågor. Om man köper ett fotografi eller ett grafiskt blad ska det finnas en signatur och en sluten upplaga. Prismässigt kan man lita på våra utropspriser, vilka speglar priserna på andrahandsmarknaden.

Vilka svenska konstnärer är intressanta även internationellt just nu?
– Jag skulle säga Nathalie Djurberg och Hans Berg som även har galleri i Milano och New York. Klara Lidén, Cecilia Edelfalk, Maria Friberg, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Jens Fänge, Klara Kristalova, Joakim Ojanen och Camilla Engström bland många andra.

Vilka trender ser du inom samtidskonsten just nu?
– Det är stort fokus på kvinnliga konstnärer. Karin Mamma Andersson ställdes ut på Louisiana i somras, Venedigbiennalen har valt tre svenska kvinnliga konstnärer i år, Ulla Wiggen, Charlotte Johannesson och Britta Marakatt-Labba. Vi sålde även ett verk av Barbro Östlhin i höstas som gick för 687 730 kr, det var nytt rekord för konstnären, som just nu ställer ut på Göteborgs konstmuseum. Internationellt uppmärksammas kvinnliga konstnärer på utställningar och säljs för rekordpriser på auktioner, vilket är glädjande att se!

The Umbrellas (Project for Japan and Western USA)
Konstnär: Christo & Jeanne-Claude

Ni har som enda auktionshus i Norden två live-auktioner per år med fokus på just samtidskonst. Hur deltar man i en auktion?
– Genom vår onlinekatalog och man kan också komma och se visningen i våra lokaler vid Berzelii Park 1. Om man önskar delta i budgivning kan man enkelt lägga bud online, via inropsuppdrag eller via telefon om man inte har möjlighet att delta på plats.

Vilka var höjdpunkterna på vårens auktion?
– Vi hade ett verk av amerikanen James Rosenquist som var en av de tongivande popkonstnärerna. Han gjorde en stor väggmålning till Operakällaren och auktionens verk är från samma serie. Sedan hade vi även verk av Christo & Jeanne-Claude som var aktuella med sin wrapping av Djurberg & Hans Berg och ett sällsynt grafiskt blad på Marilyn Monroe av Andy Warhol.

Finns det någon säker investering?
– Det är svårt att sia om framtiden, men grafik av Andy Warhol tror jag håller över tid.

Close