Close

Carling Dalenson är tillbaka på Stockholms konstscen

Efter en 25 år lång paus öppnar konstentusiasterna Theodor och Isabella Dalenson åter ett Carling Dalenson-galleri på Sibyllegatan 49. Först ut i den nya lokalen är en namnkunnig utställning med Robert Mapplethorpes verk.

–   Det är mycket tack vara vår dotter Carolines intresse för att fortsätta det konstprojekt vi en gång startade i Stockholm och sedan fortsatte i Neapel och Florida som vi nu öppnar i Stockholm igen, säger paret via ett pressmeddelande.

I mitten av 90-talet visades stora namn som Robert Rauschenberg, Joel Shapiro, Robert Mangold och Howard Hodgkin på paret Dalensons gallerier. Men efter några år beslutade de att istället fokusera på att samla och sälja konst och galleriverksamheten lades ned. Men så nu, med hjälp av dottern Carolines engagemang, öppnar de åter på Sibyllegatan.
Den 24:e augusti slår dörrarna upp för en visning av Robert Mapplethorpes verk under titeln Artists and muses.

Flera av verken har aldrig tidigare visats i Sverige och ger en glimt av Mapplethorpes liv och umgänge i New York på 70- och -80-talet. Bland annat får vi se fantastiska porträtt av Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Wilhelm de Kooning, David Hocknith Harring bland andra.  Dessutom visas det legendariska fotot av Grace Jones på Bond Street där hennes kropp målats av Keith Harring och smyckats med designern David Spadas små konstverk.

Alla bilder copyright Robert Mapplethorpe Foundation.

Close