Close

Carling Dalenson visar Andy Warhol

Carling Dalenson på Sibyllegatan ställer nu ut polaroidbilderna som låg till grund för Andy Warhols mest kända verk. En majoritet av bilderna i utställningen har aldrig tidigare visats i Sverige.

1971 lanserade Polaroid sin ”Big Shot”-kamera som omedelbart blev Andy Warhols favoritredskap, och trots att Big Shot-kameran slutade produceras 1973, så fortsatte Warhol använda den fram till sin död 1987. Polaroidbilderna Warhol tog av populärkulturens då starkast lysande stjärnor utgjorde grunden för de screenprints och målningar som så starkt kommit att förknippas med Andy Warhol.

Porträtten bakom Andy Warhols ikoniska bilder ställs nu ut på Carling Dalenson Gallery i utställningen Andy Warhol: Pop Icon Polaroids. Utställningen består av ett 30-tal av Warhols mest kända polaroidporträtt som sedermera användes som grund för de screenprints och målningar som Warhol gjorde under 70- och 80-talet.

Bianca Jagger.

Förutom olika självporträtt, består utställningen av porträtt på Dolly Parton, Jane Fonda, Liza Minnelli och Debbie Harry, och berömda konstnärer som Roy Lichtenstein, Keith Haring och Gilbert & George. Även flera av ikonerna kring det mytomspunna Studio 54, som designern Carolina Herrera, Bianca Jagger och Jerry Hall, bland andra, finns bland bilderna.

Debbie Harry.

De bilder som visas i utställningen kommer ursprungligen från Andy Warhol Foundation of Visual Arts och köptes in strax innan AWF tog beslutet om att donera hela kvarvarande samlingen av polaroider till amerikanska institutioner och museer. Bilderna är uteslutande så kallade ”Celebrity Shots” och har, med undantag för sex verk som visats på Moderna Museet 2018, inte visats i Sverige tidigare.

Andy Warhol – Pop Icon Polaroids visas 2 februari–2 mars 2021 på Carling Dalenson Gallery, Sibyllegatan 49.

Close