Close

Carling-Dalenson visar Michael Craig-Martin

Carling-Dalenson på Sibyllegatan har ständigt en fot i den internationella konstscenen efter flera år i New York, och har under senaste året tagit några av konstens storheter till Östermalm. Nu är det dags för den brittiska konstnären Michael Craig-Martin.

Han har varit mentor åt några av Storbritanniens i modern tid största konstnärer så som Damien Hirst, Tracey Emin och Gary Hume och är numera professor emeritus på Goldsmiths University. Men Michael Craig-Martin är också konstnär och har ställt ut på internationella institutioner och museer så som Centre Georges-Pompidou, Paris, MoMA, Kunstverein i Dusseldorf och IVAM i Valencia och representerade Storbritannien i den 23:e Biennalen i Sao Paulo. Nu visas hans verk i utställningen Transitional Objects på Carling Dalenson fram till 10 juli.

Begreppet Transitional Objects kommer från den brittiske barnläkaren och psykoanalytikern Donald Winniecott som menade att lek var nyckeln till välmående i alla åldrar – endast i leken är människan helt och hållet sig själv hävdade han. Det är i denna tes som Michael Craig-Martin tagit avstamp med sina verk i utställningen. Winniecott såg barnets första älskade leksaker som den initiala kanalen mellan barnet själv och dess omgivning och mellan barnets egocentriska fantasi och den riktiga världen.
– Jag tycker att det är ett intressant sätt att se på hur vi anknyter till objekt, och jag tycker om tvetydigheten i termen transitional när det tillämpas såväl på objekten jag skildrar och på målningarna, säger Michael Craig-Martin i ett pressmeddelande.

Close