Close

Daniel Wester på Bukowskis

Stockholm Design Week närmar sig och även om programmet ser lite annorlunda ut i år så är det fullt av spännande punkter. Bland dem utställningen Obsessive som visas på Bukowskis med bland andra träkonstnären Daniel Wester i spetsen.

Tillsammans med keramikern Åsa Stenerhag och glaskonstnären Alice Schulman utgör Daniel Wester konstnärstrion i utställningen Obsessive. De tre konstnärerna har alla en röd tråd i sitt skapande – nämligen närheten till sitt valda material som syns i en sorts besatthet där alla tre jobbar terapeutiskt och utan kommersiellt intresse.
Daniel Wester har tidigare ställt ut i Japan, i Tokyo närmare bestämt på en utställning som kuraterades av Li Edelkoort, men detta blir hans första i Sverige.
Daniel, du var tidigare en flitigt anlitad modefotograf. Hur kom det sig att du började tälja i trä i stället?
– Jag har arbetat som kommersiell fotograf i över 20 år. Det har varit, och är fortfarande, fantastiskt på många sätt. Men efter att ha jobbat med varumärken och andra människors visioner så länge kände jag ett behov av att hämta hem min kreativitet och mitt konstnärskap till mig själv. Att göra något som enbart handlade om mig och mitt uttryck. Jag kände dessutom en längtan och ett behov av att arbeta med händer och huvudet samtidigt. Att utrycka min kreativitet i fysiska objekt. Att det blev just trä var däremot mycket av en tillfällighet.


Vad är fördelarna med just trä och vilka verktyg använder du när du arbetar?
– Verktygen beror på vad jag ska göra. Men framför allt handverktyg. Trä passar min process och mitt arbetssätt. Det långsamma. Just nu passar trä också mitt formspråk. Jag arbetar utifrån tydliga idéer och skissar i trä. Detta för att hitta linjer och proportioner tredimensionellt. Trä är ett levande material som ändrar form och densitet beroende på bland annat ålder och torrhet. Det kan vara både en fördel och en begränsning. Men jag tänker inte på materialet på det sättet. För mig är trä framförallt ett material som passar mitt arbetssätt.
Finns det något du har med dig från arbetet som fotograf in i den kreativa process du arbetar i nu?
– Ja, nyfikenhet!
Vilka andra material lockar dig, och kommer du framåt att ta dig an andra material?
– Jag har börjat blanda in ädelmetaller i vissa arbeten. Men jag är också intresserad av att jobba i textil framöver.

Obsessive visas på Bukowskis 9-12 februari

Close