Close

Elmgreen & Dragset är årets utställare på Kungliga Djurgården

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse presenterar nu sommarens utställare på Kungliga Djurgården – och valet föll på konstnärsduon Elmgreen & Dragset.

Huvudnumret i utställningen är en åtta meter hög plastspecifik skulptur som förvärvas av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och ingå i den framtida skulpturparken i Rosendalsområdet.

Konstnärerna som ligger bakom verket, Michael Elmgreen och Ingar Dragset, är båda två bosatta och verksamma i Berlin. De två har samarbetat sedan 1995 och räknas idag bland de mest betydande och mångfacetterade konstnärerna i vår samtid.
– Vi ser verkligen fram emot att få presentera Elmgreen & Dragset utomhus på Kungliga Djurgården i sommar. De har en alldeles speciell förmåga att kunna gestalta angelägna ämnen på ett oväntat och överraskande sätt, säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Elmgreen & Dragset utgår ofta från vardagliga föremål i sina skulpturer. De utforskar vad som händer när de igenkännbara objekten placeras i nya osannolika sammanhang. Genom att kombinera absurd humor och ett socialt engagemang lyckas duon förändra traditionella tolkningar samtidigt som de manar till eftertanke och reflektion.

Ett av Elmgreen & Dragsets mest kända verk är ”Prada Marfa” från 2005 – en fullskalekopia av en evigt stängd lyxbutik, permanent placerad vid sidan av en ödslig motorväg i västra Texas öken. Ett annat omtalat verk är bronsskulpturen som presenterades på den fjärde plinten på Trafalgar Square i London 2012, i form av en liten pojke på gunghäst som kontrasterade de närliggande monumentala skulpturerna av ridande krigshjältar.
– Det senaste året har ännu en gång visat hur viktigt det offentliga rummet är, både som samlingsplats och som symbol för gemenskap. Då många museer och kulturinstitutioner har tvingats stänga, blev vi entusiastiska över inbjudan att få visa våra verk utomhus på Kungliga Djurgården, i en unik parkmiljö som är öppen och tillgänglig dag som natt för alla. Det känns som helt rätt plats för vår första utställning i Stockholm, hälsar Elmgreen & Dragset i ett pressmeddelande.

Valet av konstnär beslutas av Prinsessan Estelles Kulturstiftelses styrelse, som biträds av ett konstnärligt råd bestående av Richard Julin, konstnärlig ledare Accelerator i Stockholm, Iris Müller-Westermann, chef Moderna Museet i Malmö och Lars Nittve, fd. chef Tate Modern i London, Moderna Museet i Stockholm och M+ i Hong Kong. Det konstnärliga rådets motivering för 2021 lyder:
– Elmgreen & Dragset har gjort sig kända för sitt nyskapande sätt att utmana slentrianmässiga tolkningar och spegla dem mot större sociala frågor. Med kvick humor och kritisk blick tar de sig an bekanta företeelser och strukturer och ger dem en ögonöppnande twist. Deras senaste arbeten bottnar ofta i en oro inför en alltför individcentrerad framtid där de upplever att den mänskliga gemenskapen riskerar att gå förlorad.

Utställningen visas den 8 juni–26 september 2021 i Rosendals slottspark, vid Folke Bernadottes bro.

Close