Close

Etnografiska lyfter ett nyanserat Mexiko

Den 17 juni öppnar Etnografiska museet utställningen ¡Viva México! som vill bredda bilden av Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner.

Etnografiska museet utlovar ett färgsprakande möte mellan liv och död i en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor. Mexikos historia präglas av både föränderlighet och motståndskraft. Den handlar om världar som skapas och går under, stora kulturer som blomstrar, ett område som erövras och ett land som efter lång kamp blir självständigt. Berättelser om livet och döden följer oss genom utställningen och fångar några ögonblick i Mexikos historia.
– Mexikos historia är fylld av konflikter och tragedi, men också motståndskraft och humor. Den handlar om mörker och morgondag, om liv och död. Vår bild av Mexiko är ofta fylld av klichéer och förenklingar – vi vill ge besökaren en fördjupad bild av en rik kultur med mångfald och spännande traditioner, säger projektledare Mattias Kästel.

Den nära relationen mellan liv och död är ett centralt tema i det mexikanska kulturarvet. I flera år har firandet av högtiden Día de muertos (De dödas dag) anordnats på Etnografiska museet tillsammans med Mexikanska föreningen i Stockholm och intresset har varit stort hos besökare i alla åldrar.
Den kommande utställningen riktar sig till flera generationer och erbjuder barnen ett speciellt spår att följa – genom tassavtryck från den mytomspunna nakenhunden Xolo. Med ett välkomnande tilltal och föremål ur samlingarna hoppas Etnografiska museet kunna skapa möten mellan människor i olika åldrar och med skilda erfarenheter. All text finns även på spanska och engelska.

¡Viva México! öppnar lördag 17 juni 2023 och visas på Etnografiska museet i Stockholm till januari 2025. Kopplat till utställningen kommer ett rikt programutbud och skolprogram att erbjudas.

Close