Close

Finländsk konstskatt på Thielska i sommar

Akseli Gallen-Kallela, Ad Astra, 1907, Villa Gyllenberg.
Foto: Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse / Matias Uusikylä

Thielska Galleriet är en given sommarutflykt för den konstintresserade, som i samma veva med fördel kan passa på att besöka Monika Ahlbergs restaurang i huset. I sommar visas centrala verk ur Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling – varav några för första gången utanför Helsingfors – i utställningen Individ och andlighet.

Några av verken i utställningen har nämligen aldrig tidigare lämnat Villa Gyllenberg i Helsingfors, men när hemmuseet nu har stängt för renovering kan en av Finlands främsta privata konstsamlingar presenteras även utanför landets gränser.
Enligt Thielska Galleriet finns flera intressanta paralleller mellan Ernest Thiel (1859–1947) och Ane Gyllenberg (1891–1977). Båda gjorde sina förmögenheter som bankirer, båda var passionerade konstsamlare och deras unika samlingar är bevarade i sina ursprungliga miljöer. Men, det finns också skillnader, inte minst i själva samlandet. Där Thiel hade fokus på konstnärerna koncentrerade sig Gyllenberg mer på specifika motiv.

Helene Schjerfbeck, Fragment, 1904, Villa Gyllenberg.
Foto: Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse / Matias Uusikylä

Sommarens utställning omfattar några av Finlands mest kända konstnärer kring förra sekelskiftet. Däribland historiemåleri, porträtt och folklivsskildringar av Albert Edelfelt, realistiskt landskapsmåleri av Fanny Churberg, Werner Holmberg och Erno Järnefelt till symbolistiskt och nationalromantiskt måleri av Akseli Gallen-Kallela liksom spirande modernism av Sigrid Schauman och Ellen Thesleff. Kronan på verket är Helene Schjerfbeck, Ane Gyllenbergs favoritkonstnär, som är representerad med 12 målningar från hela konstnärskapet.

Sigrid Schauman, Villa Aurelia, 1953, Villa Gyllenberg.
Foto: Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse / Matias Uusikylä

Andlighet och individualism var viktiga teman under den tidiga modernismen och det är en komplex och spännande period där konsten skildrar hur nation och individ, modernitet och andlighet både konkurrerade med varandra och flätades samman i den tid som nu kallas för den finländska konstens guldålder, skriver Thielska Galleriet om utställningen.

Individ och andlighet visas 19 juni till 26 september.

Close