Close

Galerie North – historiens vingslag ekar på Skeppargatan

Om möbler kunde tala skulle Galerie North vara en bestseller. Här på Skeppargatan har Fredrik Karlsson skapat ett universum där möblerna berättar historier och hantverk står i centrum.

När alla säger vänster tenderar jag att dra åt höger och vice versa, säger Fredrik Karlsson som grundat och driver Galerie North på Skeppargatan. Han är 32 år, utbildad PT, tatuerad och klädd i hoodie, keps och jeans – och han skulle egentligen bli golfproffs. Fredrik Karlsson är med andra ord en rätt udda fågel i Östermalms gallerivärld. 

– Jag har alltid tyckt om att gå min egen väg när jag tror och vill något, och här på Östermalm sticker jag ut en smula. Men jag trivs här. Folk är härliga här, säger han och förklarar.

– Det är inte så att jag vill provocera. Mer så att jag vill göra min egen grej och jag vill göra det i fred, säger han och förklarar att de som står nära honom nog ibland har känt sig försummade av att han går så 100-procentigt in för sina egna projekt.

Idag är det konst och möbler, men en gång i tiden var det golfen som var Fredriks stora passion. Han flyttade till Arizona i USA för att bli golfproffs och var på god väg att ge sitt liv åt golfen. Vad hände?

– Det var så mycket annat som tog upp min tid och mina tankar. Golfen tog så mycket och jag längtade efter ett mer vanligt liv, berättar han.

Intresset för fina saker, som han uttrycker det, har alltid funnits. Fredriks pappas morfar var antikhandlare så han var ofta omringad av gamla prylar under uppväxten. Men det var faktiskt i Arizona – långt hemifrån med en lägenhet som saknade både möbler och hemkänsla – som intresset för inredning tog fart på riktigt.

– Sedan fortsatte det när jag flyttade hem och skulle inreda min första lägenhet. Min första samlarmöbel var Poul Kjaerholms skinnfåtölj PK22 som jag sedan ersatte med samma fåtölj men från 60-tal och originalproduktion signerad E. Kold Christensen, berättar han och minns hur stolt han var när han lyckades klubba hem den från en dansk auktionssida.

Som så ofta när Fredrik tar sig an något gav han 100 procent även till detta. Så till den grad att han idag sitter på Skeppargatan 22, lokalen där Hope en gång grundades, med sin egen konst- och designstudio. Galerie North – som med North syftar lika mycket på vår geografiska plats som på ett mål bortom molnen – är en plattform där Fredrik säljer och köper vintagemöber och konst. Men det är också en studio för hans projekt med privata hem och kontor. Kunderna finns i Stockholm, men också, tack vare sociala medier, även utomlands. Bland annat har han hjälpt klädmärket Off-White med ett Showroom i Milano lagom till modeveckan 2018, och just nu jobbar han med en totalrenovering av ett hus åt en privatkund i Hamburg.

– Jag har kunder i allt från Paris till New York och de flesta hittar mig via Instagram. Sedan inreder jag också privata hem och offentliga miljöer, säger Fredrik Karlsson och lutar sig mot sitt skrivbord som är en av hans favoriter i samlingen, och inte vilket skrivbord som helst.

– Jag tycker väldigt mycket om det. Det är designat av Pierre Jeanneret för ett projekt i Indien under 1950-talet, berättar han och lyfter bordets små repor och slitage som en del av möbelns unika skönhet.

– Det går aldrig att fejka en möbels historia. Det känns. Jag är rätt ointresserad av trender och av vad man ska tycka, det är när man följer sin magkänsla och hjärta samt känner in och bryr sig om ett objekts eller miljös historia som det blir riktigt bra, säger han.

Fredrik har sedan intresset föddes för möbler och inredning alltid inspirerats av miljöer som inte är perfekta – där lekfullhet och igenkänning står högst för det är då han anser att objektet blir levande. Kärleken till konst och design håller i sig och i framtiden hoppas Fredrik jobba ännu mer med inredning av privata hem och företag. Han har redan samarbetat med storheter som Fritz Hansen och Hästens och han nämner flera inspirerande exempel på vackra lokaler här i Stockholm.

– Jag tycker att ett sånt enkelt ställe som Sushi Sho på Upplandsgatan har lyckats oerhört bra med att skapa ett eget universum, det är ett genuint fokus på produkten och människorna vilket gör att man bara förtrollas in i deras värld. Sådan känsla vill jag också uppnå i mina projekt, säger han.

Men det är inte alldeles okomplicerat att behöva välja mellan två kärlekar. Galerie North i alla ära, men hjärtat slår ännu för golfen.

– Ärligt talat dras jag fortfarande med känslan att det är vad jag skulle vilja hålla på med egentligen, säger han eftertänksamt innan han engagerat berättar historien om en träskulptur som liknar ett brutet träd som nu står intill hans skrivbord.

– Den kanske inte är så vacker i sig men ett tydligt signum på något som åldrats, har sin historia och som naturen skapat och det är därför jag tycker om den så mycket. Den kan liva upp vilken inredning som helst mer eller mindre.  Den är intressant på något sätt, säger han och slår fast att det är just det som ska utmärka Galerie Norths universum. Varken trendigt eller nödvändigtvis vackert, men med en gedigen historia och mycket hjärta.

Close