Close

Japan i fokus på Bukowskis

Från och med den 24 augusti vänder Bukowskis blicken mot Japan i och med samarbetet med designbyrån Claesson Koivisto Rune.

Bukowskis presenterar det unika svensk-japanska samarbete som Claesson Koivisto Rune varit del i genom en omfattande utställning som följs av en onlineauktion. Det blir över 100 utrop av Claesson Koivisto Runes verk som formgivits för japanska projekt eller tillverkare under de senaste tre decennierna. Bland objekten finns handgjorda möbler av japanska mästare i finsnickeri, stoppmöbler för egna arkitekturprojekt i Japan, keramik, metallarbeten, lampor i washi-papper, industriellt tillverkade plastbehållare, konsttryck, textil och mycket mer.

Japansk design har länge haft en särställning bland skandinaviska arkitekter och designers. I detta sammanhang innehar Claesson Koivisto Rune en unik position – inget annat svenskt design- /arkitektkontor har haft ett lika långvarigt och produktivt samarbete med Japan. I år tog de därför emot utmärkelsen Interior Designer of the Year in Japan – en stor bedrift för ett icke-japanskt kontor.

– Vi kom först till Japan omkring 1992 eller 1992, ett par år innan vi tog examen. Vi hade fått ett resestipendium med syftet att uppleva och se alla aspekter av japansk arkitektur. Under en månad reste vi frenetiskt mellan de tre huvudöarna. Här började vår kärleksaffär med Japan och vår egen vänskap hade skapats. Utan denna erfarenhet kan det vara så att vi senare inte hade bildat Claesson Koivisto Rune Architects, säger grundarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune i ett gemensamt uttalande.

Förutom de egendesignade föremålen kompletteras utställningen av ett litet urval av japansk konst och antikviteter. Claesson Koivisto Rune är också utställningens arkitekt. Den tryckta auktionskatalogen är i sig en fullvärdig bok, med omfattande bildmaterial, texter och beskrivningar – inklusive personliga betraktelser av en handfull av de mest framträdande aktörerna inom design i Japan.

Visning 24 – 28 augusti, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppet Tisdag – fredag kl 11 – 17, lördag – söndag kl 11 – 16.
Onlineauktion 20 – 29 augusti.
Katalog online 20 augusti.

Close