Close

Jenny Danielsson guidar oss rätt i konstvåren

Jenny Danielsson driver podcasten The ArtWorld. Foto: Calle Ljungström.

Vill du veta vad du ska se i konstväg i sommar så har Jenny Danielsson garanterat svaret. Jenny är konstvetare och har jobbat med konst på såväl Östermalm som i sin andra hemstad Los Angeles, modererat samtal om konst på Brillo Vox och driver podcasten The Artword. Vi ringde upp Jenny för att få svar på vad vi inte får missa på Östermalms konstscen i vår och sommar och för att få svar på frågan – hur mår konstvärlden just nu?

Hej Jenny! Vilka utställningar får man inte missa i vår och sommar på Östermalm?
– Elmgreen & Dragset visar skulpturen Life Rings på Djurgården. Konstnärshuset har nya curatorer – håll koll. Många gallerier stänger under sommaren, men museerna håller öppet!

Hur har pandemin påverkat konstscenen i stort?
– Den största förändringen hittills är att man inte har kunnat besöka eller resa. Trist och ovant, men inte nödvändigtvis dåligt. Tvärtom kanske nyttigt att fundera över hur vettigt det är att konst och folk förväntas åka runt? Alla har behövt träna på att vara flexibla. Det tror jag är bra. Hur man påverkats handlar i stor utsträckning om var man befann sig när det började. Strukturerna håller på att omformas och vad det betyder vet vi inte än.

Vad skulle du vilja se mer av i den svenska konstvärlden?
– Först och främst en koordinerad, gediget finansierad informationscentral för att förmedla vad som visas på gallerier, konsthallar och museum. Det kan vara löjligt krångligt att hitta till konsten. Vet du vad som visas på Konstmuseet i Norr eller på Malmö konsthall? En förebild är galleryplatform.la.
Man kan inte tävla i konst, men konsten kunde gärna få behandlas med samma passion och respekt som sport. Och i samma omfattning – jag hade gärna sett fler kunniga och vältaliga personer på bästa sändningstid resonera både kring konstens innehåll och förutsättningar.

Vilka trender ser du just nu i konstvärlden?
– Samarbeten och självkännedom. Prestigefyllda Turner Prize, London, nominerar bara grupper i år. Cecilia Hillström Gallery (Hudiksvallsgatan) visar en utställning med isländska konstnärer knutna till ett isländskt galleri just nu. Ett utbyte sammansatt av en av hennes konstnärer, Carl Boutard.

Finns det några nya gallerister och konstnärer som du tycker att man ska hålla ett extra öga på?
– Alla. Var nyfiken. Sno åt dig gratistidningen Artlover nästa gång du är på Andréhn-Schiptjenko, Linnégatan 31. Kolla kalendariet – följ alla. Kolla Kulturtavlorna på stan – vilka annonserar – vad visar de? Konsthögskolan på Skeppsholmen har ett eget galleri, vit byggnad mitt emot Moderna Museets entré, besök den!

Louise Enhörnings installation i projektet Kl.9.

Du har ju jobbat med bland andra Louise Enhörning och Joakim Heidvall i projektet Kl. 9. Berätta lite mer om det?
– Konstnären och konstinstallatören Max Ronnersjö och jag arrangerar ett utställningsprogram i ett displayfönster i gången under Birger Jarlsgatan. Verksamheten lånar namn av K G Bejemarks trärelief Kl. 9 från 1965 som hänger i gången. Första måndagen i varje månad kl. 9–10, på morgonen presenteras en ny utställning. Välkomna! Gångtunneln är öppen för alla i princip dygnet runt.

Vad utmärker Östermalm som konstkvarter tycker du?
– Behändiga promenadavstånd mellan gallerierna och generösa fönster mot gatan.

Du gör också podcasten The Artword där du intervjuar spännande konstnärer – vem är din drömgäst?
– Signe Maria Thiel, Ernest Thiels andra hustru. Hon introducerade maken till konstlivet i Stockholm kring sekelskiftet 1900, men jag läste precis i Thielska Galleriet: konsten, huset, tiden att man vet lite om hur hon påverkade inköpen till samlingen. Det hade jag velat veta mer om. Förresten är det en inspirerande bok om samlande, risktagande och tillit till konsten och konstnärerna. Rekommenderas. Bland de nu levande har jag svårt att tänka mig någon jag inte skulle vilja intervjua – att prata om konst är alltid kul.

Ge oss några fler konsttips!
– Lyssna på Abbi Jacobsons podcastserie A Piece of Work och BBC World Service The Arts Hour. Instagram: Statens konstråd, statlig myndighet om arbetar med konst i offentliga rum. Gå över till Djurgården och se Elmgreen & Dragsets skulpturer. Besök Carl Eldhs ateljémuseum. Läs Maria Linds nya bok Konstringar: vad gör samtidskonsten? Det är 100 år sedan den tyska konstnären Joseph Beuys föddes, det uppmärksammas jorden runt, håll koll på beuys2021.de.

Close