
Det bubblar på Östermalms konstscen och en av alla nya spännande aktörer är Konstkompaniet som nu flyttar in i en ny lokal i Lärkstaden. Vi har pratat med ena halvan av duon bakom kompaniet för att få veta mer om vad som händer på konstfronten.
Simone, vilka är ni som driver Konstkompaniet?
– Vi är konstentusiaster som tror på att konst gör livet bättre. Efter många år i branschen ville vi skapa en egen plats där vi visar konst som håller riktigt hög kvalitet – och som samtidigt är inbjudande och trevlig. Vårt fokus ligger på samtidskonst då vi älskar att samarbeta med konstnärer och vara nära skapandeprocessen. Vi tycker att konst är mest spännande när den händer här och nu och har en direkt koppling till världen vi lever i. Genom åren har vi arbetat på välkända Stockholmsgallerier och har frilansat som curatorer, konsulter, projektledare och har skrivit om konst. Nu är vår stora vision är att fler ska leva med konst och att allmänkunskapen om konst ska höjas.
Vilken roll spelar Konstkompaniets på Östermalms konstscen?
– Vi vill inspirera publiken att lära känna många olika konstnärskap och att våga köpa konst. Samtidigt ger vi professionella konstnärer en plats och ett sammanhang att nå publiken på ett transparent sätt. Det sker till exempel genom en stor digital närvaro och att vi skriver ut priserna på hemsidan.
Men vårt erbjudande är bredare än så. Vi erbjuder konstrådgivning för både privatpersoner och företag och samarbetar med andra aktörer kring utställningar. Vi arbetar gärna strategiskt med institutioner och näringsliv kring alla typer av konstrelaterade projekt. Med andra ord: vi rör oss mellan olika delar av konstscenen och försöker att skapa nya relationer och sammanhang där konsten kan ta plats.
Ni har precis flyttat till Lärkstaden – berätta om den nya lokalen?
– Vår nya lokal är en klassisk butikslokal i en vacker fastighet, högt i tak och med ett härligt fönster ut mot gatan. På så sätt kan även förbipasserande ta del av det vi presenterar. Vi visar konst med stor respekt men inte nödvändigtvis i ett kalt rum med vita väggar. Just nu diskuterar vi flitigt vilken matta som kommer att passa bäst. Hos oss ska man alltid känna sig välkommen och vi vill inspirera till att inte bara uppleva konst på museum, utan att även leva med den hemma. Vi kommer att hänga om ofta, så ta gärna en sväng förbi då och då för att kolla om det finns något nytt!
Om man vill ta del av Konstkompaniet – vad finns det att upptäcka och hur?
– Det bästa sättet att lära känna oss är att komma förbi. Här finns alltid måleri, skulptur, fotografi och teckning som kostar upp till 80 000 SEK. Fyra gånger per år tar lanserar vi nya konstverk inom ramen för en kollektion. Varje kollektion omfattar ett sextiotal konstverk av ett tiotal konstnärer. Sammantaget finns det alltså alltid mycket att se och upptäcka hos oss.
Vi gillar att agera bryggan mellan konstnärerna och publiken och kan berätta mycket om konsten vi visar. Vi gillar att ta emot grupper och anpassar gärna en ett besök efter specifika önskemål. Man får gärna samlas, introduceras till konsten och dricka en fördrink hos oss innan man går vidare till middagen. Hit kommer man också om man har en vägg över och letar efter något passande eller om man behöver hjälp att hänga om konsten hemma. Vi hjälper gärna till med skräddarsydda lösningar.
Man kan även besöka oss digitalt och titta på konstverken på vår hemsida. Är man nyfiken och vill få löpande information så kan man följa oss via vårt nyhetsbrev och i sociala medier.
Vad visar ni just nu och varför är det intressant?
– Vi förbereder oss för en intensiv majmånad med Stockholm Art Week. Då kommer vi officiellt inviga vår nya lokal med en performance av Torbjörn Johansson i samarbete med musikern Isak Hedtjärn. På väggarna kommer det hänga verk från vår nya vår/sommarkollektion med bl a Petra Hultman, Agnes Mohlin och Anna Engvers. Verken är handplockade från konstnärernas ateljéer och det finns allt från figurativt måleri till skira teckningar, härliga verk i keramik och mjuka textila kollager. Sammantaget en presentation av bredden den samtida svenska konstscenen erbjuder just nu.
Vad skulle du säga utmärker Östermalms konstscen?
– Östermalm är hem för några av de främsta konstgallerierna i Sverige, och har under de senaste två åren fått spännande tillskott. Konstscenen är i rörelse och Östermalm har åter igen blivit en attraktiv plats för att visa den bästa konsten. Det är lätt att hitta riktigt bra soloutställningar, och det är inte långt till viktiga konstinstitutioner som Moderna Museet, Magasin 3, Liljevalchs, Waldemarsudde och Thielska Galleriet. Det känns helt rätt för oss att slå upp dörrarna här.
Vilka trender/strömningar syns på konstscenen just nu?
– Samarbete och diskussion. Efter pandemin har mycket återgått till hur det var innan, men konstscenen präglas också av en påtaglig och hälsosam eftertanke. Konst och design. Gränserna har blivit mer flytande, och material som tidigare varit starkt förknippade med konsthantverk har flyttats in i finrummen, t ex glas och keramik. Mångfald och hållbarhet. Framför allt den offentliga konstsektorn har en stark fokus på hållbarhetsmålen och arbetar aktivt med att hitta konstens roll i det offentliga samtalet kring en hållbar värld.
Allt detta speglas även i Stockholms konstscen, där det har öppnats flera nya gallerier och rum för konst som testar nya former av presentation, program och samarbeten.
Vilka utställningar/gallerier i världen får man inte missa just nu?
– Befinner man sig vid USAs västkust under våren så ska man absolut passa på att uppleva de storslagna installationerna som konsteventet Desert X bjuder på. Mellan juni och oktober är den grekiska ön Hydra ett givit besöksmål. Här hittar man inte bara vacker natur utan inspirerade Hydra School Projects och ett ambitiöst konstprogram i Deste Foundations regi med utställningar på Slaughterhouse. I juni öppnar för andra gången Helsinki Biennal och lockar med platsspecifika verk, utställningar, och ett spännande samtals- och filmprogram. Vill man balansera samtidskonsten med ett historiskt perspektiv så är Vermeer-utställningen på Rijksmuseum i Amsterdam en riktig höjdpunkt bland årets klassiska utställningar.
Berätta om din största konstupplevelse?
– En riktig ögonöppnare var första besöket på Venedigbiennalen för över 20 år sedan. Mötet mellan den historiskt så laddade omgivningen och samtidskonsten var något som vi inte hade upplevt tidigare. Det monumentala i evenemanget i kombination med de omöjliga förutsättningarna på plats visade konstens kraft och möjligheter. Det finns fortfarande få evenemang som kan slå en bra Venedigbiennal. Samtidigt upplever vi att det bästa med konst är att få uppleva den i vardagen. Vi har jobbat både på museum och galleri och har haft möjlighet att verkligen umgås med konst över tid. Man ser nya aspekter och nyanser och man vet aldrig vad som slår an och när. Att vara omgiven av konstverk är spännande och påverkar oss och vårt sätt att tänka.
Vad händer på Konstkompaniet framöver?
– Vi förbereder inför att ha öppet hela veckan under Stockholm Art Week. Vi startar på tisdag 9 maj kl 18 med Torbjörn Johansson & Isak Hedtjärns performance. Hela rummet kommer målas under evenemanget och dagen efter hänger vi konst på installationen. Under sommaren och hösten har vi flera utställningsprojekt och samarbeten på gång, bl a en utställning med Bigert & Bergström i München. Men först ska vi bo in oss i vår nya lokal och lära känna grannskapet, det ser vi mycket fram emot.