Close

Liljevalchs vårsalong, en kär tradition

Trots att våren lyser med sin frånvaro är det dags för ett välbekant vårtecken. Vårsalongen öppnar på Liljevalchs 4 februari och har gjort så i 100 år sedan den första salongen invigdes 1921.

Falah Alani, Black Brezze I. Akryl på duk.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning dit alla får söka och enda kravet är att man har fyllt 18 år. Varje år söker ett par tusen hoppfulla konstnärer vars dröm är att deras konst en dag ska ställas ut. På årets salong visas 150 konstnärer och 316 verk fram till 10 april.

Lena Trapp, Carry me home. Hårförlängning, styrofoam, träpanel, metall. Sonia Sagan, (sc)Anahita – inverterad fruktbarhetsgudinna, välfärdstjuv. 3D-print.

Vårsalongen drar varje år en stor publik på hundra tusen besökare. Publiken uppskattar blandningen och humorn, i år till exempel en vit gipskub som fått titeln ”August Strindberg”. Man vill känna låg tröskel för konsten. Vårsalongen brukar spegla vad som är aktuellt i våra liv. Pandemins konsekvenser och förändrade beteenden gör sig påminda. Vardagsum, skärmmöten, hundar, ett bord med en ensam tallrik framför en spegel. Det märks på motiven att vi har spenderat mycket tid i hemmet.  

Måleriet är som alltid den mest populära tekniken följt av teckning och fotografi. I år var det mer än dubbelt så många kvinnor som män som sökte och kvinnor dominerar bland de antagna, 95 mot 55. Medelåldern på utställarna är 52 år, äldst är 83-åriga Kerstin från Täby och yngst är 19-åriga Julia från Skogsby. Årets Jury bestod av konstnärerna Julia Peirone och Stina Persson samt Liljevalchs chef Mårten Castenfors.

Alla verk är till salu och konstnärerna själva avgör vad verket ska kosta. Årets dyraste verk kostar en miljon och det billigaste femhundra kronor.

Årets vårsalong är den första sedan Liljevalchs invigde sin nya, omdebatterade tillbyggnad Liljevalchs+. Vårsalongen kommer inte visas i den nya byggnaden utan i de gamla lokalerna. Annan utställning med måleri kommer pågå parallellt i Liljevalchs+. 

Karin Vilhelmina Annasdotter, Lapse of memory. Smitt stål.
Close