Close

Louise Liljencrantz satsar på nytt

Louise Liljencrantz skapar exklusiva inredningar, designar möbler och står bakom ett prisbelönat kök för Kvänum. Nu – i samband med Stockholm Design Week – lanserar hon dessutom ett nytt eget varumärke.

Namn: Louise Liljencrantz
Studio: Brahegatan 26
Gör: Inrednings- och möbeldesigner

Louise, berätta mer om ditt nya varumärke Veer Makers som lanseras nu under Design Week?
– Veer står för att ändra riktning. Vi vill vrida tillbaka tiden till vad den en gång var, när hantverket stod i fokus. Mycket av det vi hittar på marknaden idag vittnar om kompromisser i design och kvalitet. Massproduktion och priskrig dominerar och vi tycker att det borde vara tvärtom. Vi står för gediget hantverk och tidlös design. Kvalitet och val av material står i fokus och speglar ett starkt uttryck av lyxig enkelhet. Kollektionen kommer att finnas hos utvalda mer exklusiva möbelåterförsäljare i Skandinavien, Frankrike, England och USA till att börja med.

Hur ser din arbetsprocess ut?
– Eftersom vi skräddarsyr i princip allt i våra projekt är det viktigt att konkretisera vår vision i ett tidigt skede. Därför måste alla olika faser äga rum i symbios med varandra, från koncept till detaljerad ritning. Vi arbetar alltid mycket noggrant i vår studio, allt från sourcing och workshops till att göra 3D-renderingar för att kunna visa klienten våra tankar om begrepp och estetisk inriktning så tydligt som möjligt.

Du både inreder och gör egna möbler – vilket kom först? Uppstår till exempel ibland idéer till möbler när du inreder ett rum och inte hittar det du söker?
– Platsen är avgörande för vad som kommer att skapas, inspirationen från det tillsammans med material och koncept blir grunden till all inredning jag skapar. Det är sällan jag sätter mig ner och ritar en möbel som inte har fått sin plats redan.

Du har gjort stora samarbeten, bland annat med Kvänum, och prisats för ditt arbete (t ex Elle Design Award 2020 och Residence 2019). Vad tror du är hemligheten bakom din framgång?
– Jag tror att jag har en tydlighet i mitt formspråk, att jag skapat en egen stil som är subtil och tar för sig på samma gång utan att det blir vulgärt.

Vilka material och kulörer föredrar du att arbeta med?
– Framför allt älskar jag gedigna material så som sten, järn och trä, men jag tycker att det är så roligt att experimentera med allt möjligt, bara fantasin kan begränsa dig.

Du jobbar mycket med kontraster. Berätta hur och varför just motsatser tilltalar dig?
– Klyschigt, men Yin och Yang… Balansen mellan och vad som händer när du går åt det ena eller andra hållet. För mig är det livet, och allt jag ser i det. Det är vackert och fult, hårt och mjukt, mörkt och ljust men vad händer om du skapar allt det där och balansen får huvudrollen? Det är det jag ser när jag skapar.

Finns det något arbete som du är extra stolt över?
– Jag är mest stolt över de otroligt duktiga människor vi arbetar med, mitt älskade superteam som vi har byggt fram genom åren. Det handlar inte bara om design, utförandet är minst lika viktigt, om inte det viktigaste …

Hur tror du att våra hem och hur vi inreder dem kommer att förändras framåt?
– Jag hoppas på att vi köper mindre skräp och fokuserar på hållbart, då menar jag både i kvalitet och ur miljösynpunkt och med det att fler intresserar sig och utbildar sig till hantverkare av olika slag. Tyvärr så är det idag oerhört svårt att hitta riktigt duktiga hantverkare, så det är en trend jag verkligen hoppas på och att den består.

Vad saknas på Östermalm?
– Fler butiker – allt från möbler till mindre delikatessbutiker. Det finns för gott om mäklarkontor och hårfrisörer som tar över varenda liten lokal som blir ledig.

3 FAVORITER PÅ ÖSTERMALM
– Kvarteren runt Engelbrektskyrkan
– Acnes huvudkontor
– Humlegården

Close