Close

Made in Sweden på Bukowskis

I september kommer Bukowskis hålla en live auktion med föremål som på olika sätt är en del av vårt svenska kulturarv. Blandade stilar från olika tidsepoker. Objekten symboliserar vår långa tradition inom konst, design, musik, mode och idrott som har placerat Sverige på världskartan.

Auktionen är döpt till Made in Sweden och ungefär 200 föremål kommer auktioneras ut den 9 september i Bukowskis lokaler i Berzelii Park. Ett axplock ur auktionen är Mikael Janssons fantastiska fotografi av den unga Kronprinsessan, verk av Isaac Grünewald, ”Skända flaggan” av Carl Johan De Geer, ett av Abbas trumset samt en skinnjacka buren av Robyn och därefter omgjord av Helene Billgren. Den 3 – 9 september kommer verken finnas i Bukowskis lokaler till beskådan.

Ett unikt föremål som auktioneras ut är en turnéaffisch från Beatles första internationella turné som gick till Sverige. Sverigebesöket 1963 blev startskottet för deras internationella succé. Affischen är signerad av alla fyra medlemmarna och har ett utrop på 200 000 – 300 000 kronor. Under turnén deltog Beatles i en TV-show med Lill-Babs som programledare. En rolig detalj är att Lill-Babs fick skriva autograf till de då relativt okända Beatlarna.

Lena Rydén, konstchef och specialist på modern konst på Bukowskis, lyfter fram sin personliga favorit vilket är en teckning av Gösta Adrian Nilsson. GAN var i början av 1900-talet en av de avantgardistiska konstnärerna som formade den moderna konsten. Han skapade en alldeles egen stil som kallades kubofuturism. Det var en blandning av olika internationella konstriktningar och han fascinerades av Amerikas ursprungsbefolkning som var ett återkommande motiv i hans konst. Teckningen ”Indianstriden” har ett utrop på 60 000 – 80 000 kronor.

IKEA, ABBA, Roxette, Zlatan och Swedish Grace är exempel på begrepp som har blivit internationellt välkända och som har format omvärldens syn på Sverige. Under senare år talas det alltmer om det svenska musik- och modeundret vars export har haft stor betydelse både ekonomiskt och kulturellt. Allt detta vill Bukowski uppmärksamma i auktionen Made in Sweden.

Hela katalogen

Close