Close

Misschiefs – kvinnor och konst i fokus

Paola Bjäringer ligger bakom konstsatsningen Misschiefs.

Designproducenten och curatorn Paola Bjäringer har grundat den turnerande feministiska utställningen Misschiefs som har premiär i Stockholm den 4 februari, det vill säga under årets viktigaste vecka för nordisk design, Stockholm Design Week.

Utställningen visas på 200 kvm i en storslagen lägenhet i Bångska Palatset
i hjärtat av Stureplan. Efter Stockholmsutställningen reser Misschiefs vidare till Milano, Marseille, Paris och London.

Hej Paola! Berätta om konceptet Misschiefs!
– Misschiefs är en feministisk nomadutställning med nutidsdesign som ställer ut en utvald grupp av 10 avantgardistiska svenska kvinnliga designers, och utvalda gästkonstnärer som arbetar i gränslandet mellan design, hantverk och konst
Hur ser konstnärernas uppdrag ut?
– Formgivarna har arbetat i egen regi med deras respektive tekniker och material, men har uppmuntrats att inspireras av teman av social, politisk eller personlig karaktär som jämställdhet och kulturella yttringar. Misschiefs erbjuder en vision och upplevelse, för både lokala och internationella besökare, av hur den svenska samtida designscenen verkligen ser ut idag, präglad av mångfald, intersektionalitet och multikultur.
Vad utmärker Stockholms-utställningen och dess konstnärer?
– Vi har samarbetat med utvalda kvinnoledda organisationer och progressiva svenska företag som Bolon, THE CASE FOR HER, Andrehn-Schiptjenko och Teenage Engineering. Det blir en unik samling funktionella konstverk för hemmet, som säljs i begränsade upplagor av endast tre stycken – där vissa verk är helt unika. Pengarna för verken går till kvinnostiftelsen THE CASE FOR HER.

Misschiefs visas 4 till 22 februari i Bångska palatset.

Close