Close

Nu kommer kulturen hem till dig

La Traviata är ett av de verk som nu visas genom Operans streamingtjänst.

Ett flertal kulturinstitutioner håller just nu stängt för allmänheten, med anledning av coronaviruset. Men det går fortfarande utmärkt att njuta av storslagna kulturupplevelser. Fast från soffan hemma.

Exempelvis ställer Berwaldhallen in alla större orkesterkonserter inför publik under mars och april, och ersätter dessa med mindre konserter med kammarmusik utan publik.
– Istället sänds konserterna med bild på www.berwaldhallen.se/play. Där kan man gå in och titta och lyssna gratis. Exempelvis kan man nu se och höra konserten från fredagen den 20 mars, Beethoven 250: Eroican, i efterhand, säger Karl Thorson, press- och pr-ansvarig på Berwaldhallen.
Även sändningarna i Sveriges radios kanal P2 fortsätter som vanligt.

Kungliga Operan gör likadant som Berwaldhallen. Medan huset är stängt bjuder man gratis på en rad verk, som La Traviata och Madame Butterfly, på den egna streamingstjänsten operanplay.se.

Dramaten har beslutat att ställa in alla föreställningar åtminstone fram till 31 mars. Alla med biljett till en inställd föreställning återbetalas automatiskt eller kontaktas för kompletterande uppgifter. Du behöver själv inte kontakta Dramatens kundservice.

Nationalmuseum håller också stängt för tillfället, men genom att ladda ned deras app kan man ändå ta del av samlingarna och virtuella guidade visningar hemifrån köksbordet. Du kan alltså i lugn och ro sitta och beskåda exempelvis de omfattande porträttsamlingarna.
– Eftersom alla verk som finns i utställningarna också finns i appen kan man med fördel använda våra audioguider och skapa en egen visning hemifrån. Vi kommer också att börja lägga ut kortfilmer om vissa verk på Facebook och Instagram, säger Mattias Robertsson, kommunikatör på Nationalmuseum.

Nordiska museet har en liknande lösning. För även om museet håller stängt för fysiska besök går det att ta del av livesända dagliga visningar på museets Facebook-sida och på Instagram.
Moderna museet bjuder på så kallade soffvisningar, som snabbt blivit väldigt populära. Museets personal och guider visar valda verk varje dag klockan 12 på museets Instagram och Facebook.

Ett museum som faktiskt håller öppet är Skansen. Som friluftsmuseum och park omfattas man inte av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer.

Av Oskar Hammarkrantz

Close