Torsdagen den 15 april öppnar Nordens största slagauktion för samtida konst och design – Contemporary Art & Design – på Bukowskis. Vi vill såklart vara förberedda så vi bad Louise Wrede, specialist på samtida konst på Bukowskis, att guida oss rätt i auktionernas spännande värld.

Bukowskis Contemporary Art & Design
Visning: 15–19 april, Berzelii Park
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion: 20 april, Arsenalsgatan 2
Katalogen finns här
Auktionen i november överträffade alla förväntningar med världsrekord och höga priser. Vad kan vi se fram emot inför vårens auktion?
– Vi har många fina verk i vårens upplaga av Contemporary Art & Design. Ett unikt verk av världskändisen Olafur Eliasson, som ställde ut på Moderna Museet i Stockholm 2016, en maffig skulptur helt i gjutjärn av britten Antony Gormley och en tidig teckning av japanskan Yayoi Kusama, blandat med verk av våra svenska stjärnor som en målning av Karin Mamma Andersson och ett större verk av Linn Fernström.
Vi måste ändå backa bandet lite. Nathalie Djurbergs & Hans Bergs verk ”Crocodile, Egg, Man” såldes för ett slutpris på 19 495 000 SEK. Ett nytt världsrekord för konstnärsduon och det dyraste svenska samtida verket sålt i Sverige. Budgivningen pågick i över 20 minuter med budgivare över telefon. Berätta lite om det? Varför blir plötsligt ett verk så attraktivt?
– Det krävs bara två budgivare som verkligen vill ha något för att nå höga slutpriser. Duon Djurberg & Berg är högst aktuella och intressanta konstnärer, och just verket som såldes för rekordpris var en av huvudkaraktärerna i konstnärsparets film ”I am Saving this Egg for Later” som ställts ut på flera institutioner. Budgivningen av ”Crocodile, Egg, Man” var förstås otroligt spännande, och det känns fantastiskt att konsthistoria skapas hos Bukowskis.
Ser du några tydliga trender i vad som är populärt?
– En tydlig trend som jag tycker mig se är att de samtida konstnärerna tar mycket intryck från sociala medier, internet och det digitala. Det är inte svårt att förstå, då det är medium som tar upp en stor del av vår samtid idag. I auktionen ser vi exempel i det när vi tittar på konstnärer som australiensaren Michael Staniak, britten Toby Ziegler men även när det gäller 50-talisten Antony Gormley.
Vad tror du kommer komma? Som hamnat lite i skymundan?
– Det är ett större fokus på kvinnliga konstnärer idag. Barbro Östlihn och Hilma af Klint är otroligt populära på auktion och vi ser fler och fler museiutställningar med kvinnliga konstnärer. Norrköpings konstmuseum har ställt ut ett par, tex Greta Knutsson Tzara 2019 som blev mycket uppmärksammat och Cecilia Edefalk 2020. Karin Mamma Andersson kommer i sommar att ställa ut på Louisiana i Danmark. I vårens auktion har vi ett vackert broderat verk av Britta Marakatt-Labba, med ett försiktigt utrop då det är första gången som hennes verk säljs på slagauktion. I somras pratade Marakatt-Labba i Sommar i P1 och hon är just nu aktuell på Sven Harrys Konstmuseum i en grupputställning om Sápmi. Jag tror vi kommer att se mer av henne!
Om man inte är så kunnig men vill lära sig. Hur ska man tänka?
– Min rekommendation är att gå på utställningar, besöka gallerier och auktionsvisningar och se konstnärsdokumentärer på TV. Då tränar du upp ditt öga, ser samband och får även ett sammanhang att sätta konsten i.
Om man vill in i samlandet och önskar ligga i den lägre prisklassen? Vad skulle du lyfta från auktionen?
– I denna auktion har vi många fina målningar och fotografier i de lite lägre prisklasserna. Du kan idag få ett mycket bra verk för kring 20 000-30 000 kr klubbat på auktion. Tryggheten med att handla från auktion är att auktionshuset ”legitimerar” att konstnären har en andrahandsmarknad, vilket gör att man ofta kan sälja om verket.
Vilka är dina 3 höjdpunkter i kommande auktion?
– Om jag skall välja tre favoriter skulle jag från denna upplaga av auktionen välja ut Yayoi Kusamas verk som är en liten pärla i sig! Det är ett verk på papper som hon målade när hon bara var 24 år gammal och fortfarande bodde i sin hemstad i Japan. I det tidiga verket ser man redan början till de idag så kända prickarna och hennes ”infinity nets” som säljs för mångmiljonbelopp. Det som också är fascinerande är att hon är 92 år gammal och fortfarande aktiv!

Toby Ziegler är en samtida brittisk konstnär som arbetar i en motivvärld med välkända målningar där han hämtar sin inspiration från kanske främst de flamländska mästarna. Ziegler plockar ner bilden från nätet för att sedan i sin dator skapa en ny bild som han överför på aluminium. Till sist arbetar han målningen ytterligare för hand. Jag tycker att Ziegler är intressant just för att han tar in välkända klassiska motiv i sin konst som sedan bearbetas till ett samtida uttryck. Det blir väldigt suggestivt! Ziegler är representerad av det välrenommerade galleriet Simon Lee Gallery i London.

Amerikanen Richard Princes fotografi ”Untitled (from Cowboys & Girlfriends)”, 1992, är inköpt på det legendariska Galleri Skarstedt som i början av 1990-talet låg på Östermalm i Stockholm. Galleriet drevs då av bröderna Skarstedt, varav Per Skarstedt senare flyttade till New York och är idag en mycket framgångsrik gallerist. Prince fotografi är från serien ”Girlfriends” i vilken han fotograferade av amatörbilder av motorcykelgängens flickvänner som publicerats i motorcykelmagasin. De anonyma porträtten får en ny innebörd när de förflyttas till en konstnärlig kontext.

Vilka är auktionens stora snackisar?
Olafur Eliasson – Det är med stolthet vi presenterar ”Your blue expectations” på vårens Contemporary Art & Design. Verket i sig är unikt och består av 24 stycken delvis kromade kristallsfärer och varje sfär skall vara vriden i en specifik vinkel. Verket reflekterar in ljus och det ändrar sig beroende på var man som betraktare står i rummet.

Antony Gormley – Auktionens verk ”STATION XIII” ingår i serien STATION som Gormley utförde åren 2013 – 2015. Skulpturserien STATION är inte konventionella skulpturer, utan ”human architecture”. Det är höghus med vertikala energisystem. Skulpturerna ser ut att vara stabila, men är egentligen sköra former utan symmetri. Ingenjörsmässigt är de på kanten av vad de klarar av.

Karin Mamma Andersson – ”Grottekvarn” ställdes ut på Carnegie Art Award år 2000, samma år som målningen är skapad. Om du stannar upp och tittar på verket kommer du snart se att det rinner vatten ur bänkarna, ut ur målningen. Verket är ett viktigt verk från en avgörande period i Anderssons konstnärskap. Hon söker sig här bortom det figurativa gestalterna där det imaginära gränsöverskridande mötet mellan dröm och verklighet speglas i en ständigt pågående flödande akt.

Något som kan överraska som Crocodile, Egg?
– Det finns alltid något som kan överraska, det är tjusningen och den stora spänningen när det kommer till auktioner. Det är enkelt att följa live och det är ett ypperligt sätt att lära sig mer om marknaden och vad som just nu är särskilt efterfrågat.
Varför tror du det har blivit så populärt med auktioner?
– Auktioner ligger i tiden med återbruket. Det är inget slit och släng. Föremål inköpta på auktion kan även ses som en trygg investering, då auktion ofta legitimerar att föremålet kan säljas om. En annan anledning tror jag är att Bukowskis har en välutvecklad app, vilket varit en enorm fördel i denna pandemi när näthandeln ökat.
Slutligen. Vart på Östermalm går man och firar sina inropade inköp efter auktionen?
Teatergrillen – är en klassiker!
Brasserie Astoria – för segerkänslan och New York feelingen!
Gröne Riddaren – om du köpt något riktigt dyrt kan det vara skönt att ta en enkel pizza efter inköpet!
