Close

Paola Bjäringer är Årets inspiratör

Fv Hanna Stansvik, Elise Leonin, Francine Agbodjalou, Paola Bjäringer, Minna Palmqvist, Sara Szyber, Grebnellaw. Foto: Daniel Camerini.

Vi säger grattis till eldsjälen Paola Bjäringer som tilldelats ELLE Decorations pris som Årets Inspiratör. Paola verkar för mer jämställdhet och mångfald i konstvärlden, och har med sitt konstprojekt Misschiefs fått Östermalm att vibrera av punk, konst och kvinnokraft. Nu tänker hon större och mer – Misschiefs är här för att växa.

Grattis Paola! Vad betyder utmärkelsen Årets inspiratör för dig och Misschiefs?
– Den betyder mycket för mig personligen, efter två års hårt arbete med Misschiefs. Men framför allt betyder det mycket för projektet i sig och dess kärna: de fantastiska kvinnliga konstnärerna som deltar. Jag är så hedrad och stolt över att de litar på min vision. De inspirerar mig varje dag och är själva grunden för det här projektets existens. Priset är till dem!

Berätta mer om vad som inspirerar dig!
– Jag inspireras av modiga kvinnor och ickebinära konstnärer som vågar gå mot normen och förverkliga sina egna idéer och visioner. Vi behöver fler kvinnor och mer punk inom konst och design som visar vägen framåt. Detsamma gäller för dem som fattar beslut – ut med det gamla systemet och in med den nya världen där det finns mer plats för kvinnliga kreatörer som strävar mot att förändra sociala strukturer.

Vilka är dina främsta drivkrafter för att driva Misschiefs?
– Jag grundade Misschiefs som en fysisk plattform för att såväl digitalt och lokalt kunna jobba för jämställdhet och mångfald inom konsten. Den initiala idén var att resa runt i Europa med projektet, men på grund av pandemin är vi fast i Sverige. Vi har tillfälligt tagit över ett gammalt tvätteri på Östermalm och gjort om det till en öppen konststudio för kvinnliga konstnärer – Misschief Takeover. Ambitionen är nu att inta fler lokaler i Stockholm och sätta den här staden på kartan som ett föredöme för kulturell utveckling och sociala framsteg. Min ambition är att locka fler till Stockholm. Lås oss ge staden edge och en avantgardistisk vibe igen! Jag vill ifrågasätta den exkluderande fördelningen i innerstan och det vita manliga etablissemanget. Jag vill att Misschiefs blir en mötesplats för alla, och att vi tar förorten till innerstan, blandar olika kreativa kretsar så att Stockholm kan representera den verkliga rikedomen; kulturell mångfald.

Vad har du fått för reaktioner på Misschiefs?
– Emottagandet av utställningen på Linnégatan 4 har hittills varit fantastisk. Att se några av Sveriges främsta konstnärer arbeta, köpa direkt från dem och att kunna se live-akter online har blivit en kärna för Misschiefs. De här konstnärerna jobbar oerhört hårt, visionärt och är vansinnigt begåvade. De inspirerar mig att göra mitt absolut bästa varje dag för att kunna presentera dem på bästa möjliga vis. Jag vill belysa deras arbete på ett sätt som de förtjänar så att andra kvinnor ska få möjlighet att se dem. Inspiration kommer av att se andra arbeta, genom samtal och utbyten. Vi behöver varandra för att komma framåt.

Vilka trender och tendenser ser du inom konst- och designvärlden just nu?
– Liksom i alla stora globala kriser hörs rösterna som räknas högre och starkare när marken skakar. Man ifrågasätter nu sociala normer och farliga populister. Det här kravet på jämställdhet och mångfald kommer att färga av sig på kultur, musik, mode, design och konst och ses som det nya coola – att vara sig själv, vara stolt över det och visa upp det. Jämställdhet och mångfald skapar alltid kvalitet. Hållbarhet går hand i hand med feminism och inkluderande. Vi är dödsdömda om vi inte får fler kvinnliga och ickebinära beslutsfattare. Punk är inte en trend, det är en rörelse som driver samhället framåt. Stockholm har potential att inspirera andra platser till öppenhet och mod.

Vilken är den största lärdomen du dragit av att jobba med Misschiefs?
– Det har lärt mig att utan varandra så är vi ingenting. Den här pandemin har isolerat oss, men också satt fingret på hur sårbara vi är utan varandra. Jag är så tacksam att mitt projekt kan existera trots restriktioner. 30 kvinnor har kunnat visa sin konst i en lokal som skulle ha varit tom annars på grund av pandemin. Jag hoppas att fler ser potentialen i tomma lokaler i stan och hittar nya tvärkulturella sätt att göra affärer på.

Några konstnärer vi ska ha ögonen på framöver?
– Alla tjejer och ickebinära kreatörer med i Misschiefs! Följ oss!

Vad händer härnäst med Misschiefs?
– Just nu söker jag ekonomiska stöd för att kunna få Misschiefs att blomma och utvecklas!

Close