Close

Scents of Summer på Svenskt Tenn, om det typiska för svensk sommar

Från nakenbad i iskalla sjöar till middagar ute trots ihållande regn. Den 30 juni öppnar Scents of Summer, en utställning om vad som är typiskt för svensk sommar.  Central del av utställningen är ett videokonstverk av fotografen Ola Rindal där typisk svensk sommar skildras genom subtila referenser. I samband med öppnandet av Scents of Summer lanseras även Josef Franks textilskåp 522 i två utföranden i hans klassiska mönster Poisons och Hawai.

– På Svenskt Tenn skapar vi ofta utställningar i samband med produktlanseringar och inte sällan med fokus på färg, form och mönster. Genom film lockar vi fram fler sinnesintryck än bara det visuella och det är tanken med Scents of Summer och det videokonstverk som Ola Rindal gjort för Svenskt Tenn. Oavsett om du besöker butiken eller tittar online så vill vi bjuda på stämning av svensk sommar, säger Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn.

Karin Söderberg har skapat över hundra utställningar under de 17 år som hon har arbetat på Svenskt Tenn. Hon hämtar inspiration i vardagen och såg Ola Rindals filmer på Instagram, vilket gör att den centrala delen av sommarens utställning kretsar kring ett videokonstverk. Genom känsliga tolkningar skildrar Scents of Summer den typiska svenska sommaren. Både utställningen i butiken på Strandvägen och Ola Rindals film strävar efter att fånga känslor och förmedla traditioner som väldigt många människor i Sverige delar och känner igen sig i.

Skåp 522, Hawaii.

Under Scents of Summer nylanseras Tygskåp 522 som Josef Frank formgav under åren 1934-1935.  Att klä möbler i tyg tillhörde den engelska möbelkulturen och Josef Frank tilltalades av kontrasten mellan det hårda träet och det mjuka tyget.

– Skåp 522 är ett typiskt Frankskåp med dess höga ben och stomme av mahogny. Det krävs en otrolig hantverksskicklighet för att få alla detaljer i skåpet och tygets mönster att stämma. Som alltid följer vi Josef Franks ursprungsritningar när vi nylanserar produkter ut arkivet. På ritningarna för skåp 522 står det tydligt ”kläs i tyg”, säger Thommy Bindefeld, Senior Advisor på Svenskt Tenn.

Utställningen öppnar den 30 juni och redan nu kan man titta på Ola Rindals film Scents of Summer på svenskttenn.com

Close