Close

Seriehjältar gör Östermalm

What´s your superpower? frågar sig konstnären Caroline Tamm när hon ställer ut lekfulla tolkningar av favoritplatser på Östermalm.  Vi ville veta mer om hur det gick till när till exempel Långben och Kalle Anka tog ett glas på Teatergrillen så vi ringde upp Caroline.

Berätta om utställningen What´s your superpower?
– Det är en lekfull utställning som är full av färg, humor och Östermalm.  Jag har i många år målat cartoons här och där, egentligen mest för att de piggar upp, men att det blev en hel utställning beror på att Peder Enström (Couleur konsthandel) kom på besök i ateljén. Jag hade som idé att jobba helt abstrakt, men han fastnade för tavlorna som jag mest gjort på skoj. Här är vi nu. 

Hur fick du idén om utställningen med favoritställen på Östermalm och seriehjältar?
–   Jag älskar ju Östermalm. Jag tycker att det blir mer och mer levande och bättre för varje år dessutom. Så att kombinera mina favoritställen med härliga cartoons kändes roligt. Dessutom har jag valt ställen som jag besökt mer eller mindre flitigt under det gångna året, så varje tavla har en personlig innebörd för mig.

Vilka är favoritställena på Östermalm?
– PA&Co är favoriten. Lunch på hörnan i baren på Riche. Såklart Sturehof. Att strosa runt i Östermalmshallen.
Brunos korvkiosk. Kaffe på Karla frukt. Sedan har ju Fältan har alltid varit en storfavorit.

Har du någon favorit bland seriehjältarna?
– Absolut Musse

Varför gillar du Musse bäst?
– Han är en positiv glädjespridare och lite av en underdog som, trots att han är liten och sårbar, övervinner motgångar genom kvickhet och ett jävlar anamma.  Musse är ju den mest ikoniska seriefiguren av alla. I stort sett alla har en relation till honom, han har ju hängt med sen 1928.

Hur känns det inför vernissagen?
– Kort svar: super. Långt svar: Helt ärligt! Mer pirrigt än jag vill erkänna. Jag har jobbat som en dåre och verkligen gett allt. Jag hoppas så att de som kommer ska känna glädjen och lusten som jag har känt när jag målat och att man lämnar utställningen med ett leende på läpparna.

Utställningen pågår 3 – 6 juni på Couleur Konsthandel, Linnégatan 26.

Close