Close

Stolen enligt Josef Frank

Det är högtid för alla designentusiaster för just nu pågår utställningen Chairs by Josef Frank på Svenskt Tenn – en formkavalkad som även kan upplevas digitalt.

Utställningen Chairs by Josef Frank lyfter Josef Franks filosofi kring stolars utformning och bekvämlighet. Man visar Josef Franks stolformgivning i sin fulla bredd på utställningen samtidigt som tre nya stolar signerade Josef Frank lanseras ur arkivet.
– Planeringen för denna utställning startade redan för ett par år sedan. Vi ville lyfta det genuina och det som i grunden är Svenskt Tenn, nämligen Josef Franks snickerimöbler som kom att bli en av hans paradgrenar och signum. Josef Frank hade en egen filosofi kring denna vardagliga möbel och hur en stol utformas på bästa vis. Det här är en viktig och hållbar kunskap som vi vill dela med oss av, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig, och avslutar:
– Vikten av god hantverkstradition blir så tydlig när vi nu lanseras dessa tre vitt skilda stolar från arkivet. När god design och kunskap om hantverket möts så resulterar det i en kvalitetsprodukt som håller över tid.

Josef Frank formgav stol 930 PÅ 1940-talet med idén att skapa en möbel som skulle ackompanjera sminkbordet i sovrummet: som en mindre klubbfåtölj med hög benställning.
Josef Frank formgav flera böjträstolar under sent 1920-tal varav några producerades för Thonet-Mundus AG i Wien. Böjträfåtöljen P4:s originalskiss har funnits bevarad i Svenskt Tenns arkiv och har troligtvis aldrig varit i produktion tidigare
Stol 1179 formgavs 1947. Josef Frank hade under denna tid precis kommit hem från sin vistelse i Amerika och börjat samarbeta med Larsson Korgmakare i Stockholm. Stolen har ett formspråk som inspirerats av historisk, egyptisk formgivning och tillverkas för hand i läder, mahogny och rotting. Sitsens hängande form känns igen från Josef Franks syster Hedwig Tedeskos matsalsstolar.
Close