Close

Thomas Sandell formger på nytt åt Reijmyre

I december samarbetade Reijmyre Glasbruk med formgivaren och arkitekten Thomas Sandell vilket resulterade i krukan Ebba i spännande bubblig design. Nu är det dags för ett nytt projekt i form av glasserien Lina. Serien består av en större vas samt ljuslyktor i två olika storlekar.

Glasserien Lina har precis lanserats och finns tillgänglig i butiken vid Reijmyre Glasbruk samt går att köpa på reijmyre.se. Ena ljuslyktan är formgiven för blockljus och den andra är av mindre storlek. Precis som krukan Ebba är även dessa glas tillverkade i blyfri kristall, formblåsta i en fast grafitform och producerade i färgerna bärnsten, mörkgrön, ljusblå och klart glas. Vasen har en sprängd kant vilket ger ett rent och precist avslut.

– Jag utgick från tanken om den perfekta tulpanvasen. En cylinder med linjer i olika bredder där de konkavt strävar uppåt. Resultatet efter att hantverkarna på bruket lagt till sin skicklighet blev över förväntan. Känns som något från växtriket som transformerats till glas. Vi ville också att Lina serien skulle komma i glada färger för att uttrycka glädje, säger Thomas Sandell.

Flera hantverkare är delaktiga i processen och de olika momenten ställer höga krav på både tid och precision. Lina framställs i energieffektiva och miljövänliga elektriska ugnar i Reijmyrehyttan.

Reijmyre är ett av Sveriges äldsta glasbruk där allt glas produceras för hand. Glasbruket är känt för sitt genuina hantverk och goda formgivning och under flera år har Reijmyre framgångsrikt samarbetat med framträdande konstnärer och formgivare. Thomas Sandells starka formkänsla kombinerad med hög hantverksskicklighet och en grundligt utförd idé passar väl ihop med Reijmyres värderingar.  

Close