Close

Turbulent konst på årets skulpturutställning

Den 7 juni kl 13 inviger H.K.H Prins Daniel årets skulpturutställning på Kungliga Djurgården. I år presenterar Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, passande nog, den amerikanska konstnären Alice Aycock.

Fem monumentala skulpturer är nu installerade vid Djurgårdsbrunnskanalen, intill Folke Bernadottes bro och ett verk är placerat i Rosendals trädgård. Med hänsyn till de rådande omständigheterna sker dock invigningen i år digitalt via Kulturstiftelsens hemsida preks.se.
I dessa tider av oro och ovisshet och när museer och andra kulturinstitutioner tillfälligt stänger sina lokaler hoppas man att utomhusutställningen som är öppen för alla ska ha en extra viktig funktion.

Alice Aycock, född 1946, är bosatt och verksam i New York. Hon räknas som en kvinnlig pionjär inom segmentet Land Art och är en av världens mest betydande skulptörer. Hennes verk ingår i museisamlingar världen runt. Aycock är även känd för sina offentliga utsmyckningar, som bland annat är placerade på fjorton universitet i USA. Flera av de nu aktuella skulpturerna har tidigare visats längs Park Avenue i New York.

Den gemensamma nämnaren för verken i utställningen på Kungliga Djurgården är rörelse och okontrollerbara krafter. Alice Aycock strävar efter att skapa visuella metaforer för vind- och vattenenergier och inspireras av stormar och extrema naturfenomen. Turbulence är titeln på Aycocks skulpturserie, och turbulens skulle ju även kunna sammanfatta våren och sommaren 2020.
– Det är en märklig tillfällighet att den konstnär vi valt att presentera i år har gestaltat turbulens och okontrollerbara energier genom hela sitt konstnärskap. Vi hoppas att Alice Aycocks skulpturer kommer att upplevas som energigivande och stimulerande, för det är något vi kan behöva i denna turbulenta tid, säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare vid Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Utställningen visas 7 juni till 27 september och är bemannad kl 11–16 under hela perioden och guidade turer erbjuds dagligen.

Close