Close

Carl Fredrik Hill – med pensel, penna och färgkrita

Åmells konsthandel kommer presentera den största utställningen tillägnad Carl Fredrik Hill som gjorts på decennier med verk som enbart kommer från privata ägor och där samtliga är till salu. Den exceptionella utställningen pågår 5-26 februari och visar 28 verk i olja, tusch och färgkrita som spänner över konstnärens hela liv och konstnärskap.

Carl Fredrik Hills svit av målningar på temat Trädet och flodkröken hör till konstnärens allra mest kända och omskrivna verk. Sviten målades sommaren 1877 och består av sammanlagt sex magnifika oljemålningar med snarlika motiv i olika format och med varierande ljusbehandling. Fyra av målningarna ingår idag i samlingarna på följande museum: Prins Eugens Waldemarsudde, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum respektive Sven-Harrys konstmuseum. De två återstående, vilka alltid förblivit i privat ägo, visas nu på Åmells och erbjuds till försäljning.

Att två verk ur den magnifika sviten visas samtidigt i ett privat konstgalleri är en unik händelse som troligtvis aldrig kommer kunna upprepas.

Carl Fredrik Hill drabbades av en paranoid schizofren psykos som blev akut omkring årsskiftet 1877/78. Samtliga oljor är tillkomna under perioden 1875 till 1877, det vill säga innan konstnären drabbades av mentalsjukdomen.

De övriga verken i utställningen har alla tillkommit under Carl Fredrik Hills andra skapande period under inverkan av psykisk ohälsa. Här rör det sig om ett tjugotal teckningar i tusch och färgkrita med ett lika varierande som fascinerande innehåll

Close