Close

Ytspänning när Bertil Vallien ställer ut på Galleri Glas

Galleri Glas på Nybrogatan har fått äran som första Stockholms-galleri att ställa ut en av Sveriges största glaskonstnärer, Bertil Vallien.

Bertil Vallien behöver ingen närmare presentation för den som uppskattar glaskonst. Under sin snart sextioåriga karriär vid Åfors och Kosta glasbruk har Vallien gjort sig känd bland glasälskare världen över för sina monumentala sandgjutna objekt och inte minst sina berömda farkoster.
Bertil Valliens finns representerad i samlingar världen över och på prestigefulla museer i Sverige och internationellt. Men utställningen på Galleri Glas är faktiskt Bertil Valliens första i Stockholm på ett konstgalleri.
I mer än ett års tid har Vallien och hans team i Kosta arbetat med de omkring trettio konstverk som ska visas på Galleri Glas. Ytspänning, som utställningen heter, är ett samarbete med Kosta Boda och ett led i brukets förnyade satsning på konstglas.

Utställningen på Galleri Glas består av två huvuddelar. Golvytan domineras av en serie massiva kubformade glasskulpturer med inneslutna ”världar”. Skulpturerna ramas in av vägghängda paneler med glasstavar monterade på plattor av rostat järn. Med dessa förverkligar Bertil Vallien en idé somhan har umgåtts med under lång tid.
– Jag har väl donat med det här i tjugo-trettio år, försökt men inte vågat. Nu var det dags. Stavarna har alltid betytt oförstörbara element för mig. Jag har använt dem som element i många verk — a crack in everything, that’s where the light gets in. Men det är första gången som de få stå för sig själva och bilda tecken, konstellationer. Den tunna vaxade tråden mellan formerna blir en slags kontrast, en balansakt mot de tunga, oförstörbara formerna i rosten och glaset, säger konstnären själv.

Utställningen Ytspänning öppnar den 11 juni och pågår fram till den 21 augusti.

Close