Close

Båge & Söner skapar stil i sovrummet

I en liten ateljé på Birger Jarlsgatan produceras väckarklockor som påminner mer om exklusiva armbandsur än trötta gamla snoozemaskiner.

Om man har en morfar och en man som är framgångsrika entreprenörer och tonårssöner som redan visat intresse för att starta eget – ja då är det kanske inte så konstigt att man, när man springer på en bra idé, faktiskt väljer att genomföra den. Case in point Lisen Båges nystartade väckarklocksföretag Båge & Söner.

Som så ofta annars så föddes Lisens idé ur ett vardagsproblem. Med fyra söner i spridda åldrar från fyra till nitton var hon van att bli väckt flera gånger per natt och det var därför viktigt för henne att gå och lägga sig i tid. Men som så många andra fastnade hon ofta framför mobilen när det var dags att somna.

– Jag brukade säga att jag delade mitt sovrum med min man … och min mobil, säger hon och ler.

Det blå ljus som strålar ut från skärmar på smartphones tolkas som dagsljus av våra kroppar och hämmar därigenom produktionen av sömnhormonet melatonin vilket leder till att vi får svårare att somna. Lisens lösning på hennes egen sömnbrist blev att göra sovrummet till mobilfri zon och för att lyckas med det behövde hon en väckarklocka. Det var då hon insåg att det inte tillverkas vackra väckarklockor längre. Mobiltelefonens intåg har gjort att väckarklocksmarkanden stått stilla i snart 25 år och av det som tillverkas idag är nästan allt i plast. Lisen drog sig till minnes sin mormors väckarklocka som alltid stått på dennes nattygsbord. En sådan elegant, vacker klocka med ett traditionellt uttryck var precis vad hon letade efter men de enda hon hittade var av äldre modell vilket innebar ett stort problem … Det högljudda tickandet!

– Alla gamla mekaniska klockor har det där karaktäristiska tickandetoch jag är alldeles för ljudkänslig för det. Så där föddes min idé om att tillverka en vacker väckarklocka, med tidlös design, byggd för dagens krav på kvalitet och funktion.

Detta var för cirka två år sedan och på nyårsafton 2018 gjorde Lisen det till sitt löfte att hon skulle skrida till verket under det kommande året. Kort därefter sprang hon på klockexperten Federico Casado på stan. Hon hade lärt känna honom då han jobbade på Nymans Ur och de kom naturligt att tala om klockor i allmänhet och väckarklockor i synnerhet. Det hela slutade med att Federico valde att engagera sig i Lisens företag som Chief Product Officer. Tillsammans besökte Lisen och Federico klockmässan i Basel för att hitta leverantörer av de olika delarna i deras nya väckarklocka. Något som visade sig vara svårare än väntat. Eftersom det finns så få aktörer som gör den här typen av produkt så fanns det inga färdiga delar att tillgå.

– Vi har fått designa allt ner till minsta detalj, till och med skruvarna är specialdesignade av oss berättar Federico.

Båge & Sönders väckarklockor är precis lagom stora att passa i en handflata. Klockhuset är tillverkat i mässing och bakstycket är klätt i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri. Man valde läder för att det är ett naturmaterial som åldras vackert, är skönt att ta på och ger en exklusiv känsla. Formen är inspirerad av Lisens mormors reseklocka och finishen av finare armbandsur.

– Inom fine watchmaking så är urtavlan klockans själ och ansikte utåt. Vi har strävat efter att ha samma nivå av finish som de har, förklarar Federico och Lisen fortsätter:

– Vi har härdat mineralglas, applicerade index, och urtavlan har antingen tapisserie- eller sunraymönster. Ovan urtavlan finns en liten diskret lampa som du kan tända när du vill se vad klockan är under natten och på baksidan finns en snoozeknapp.

Tanken har varit att göra en exklusiv klocka enligt konstens alla regler med inspiration från fine watchmaking samt att arbeta enligt gamla urmakartraditioner. Namnet Båge & Söner kommer av att klockintresset är stort i hela familjen Båge och Lisens söner har varit med och gett feedback under hela processen. Till exempel har de bidragit med namn på de olika klockmodellerna som idag heter Happy Yawn, Forest Dreams, French Kiss och Sleepy Rock. De fyra modellerna har urtavlor i vitt, grått och grönt och bakstycken i brunt, rött, grönt eller svart. Inom kort kommer även två till modeller att lanseras. Men först ska företaget komma ikapp. När webbshoppen öppnade i december fick de nämligen fler beställningar än de hann med och fick därför ta fram en väntelista.

– Det är väldigt roligt att vi fått så pass många beställningar och från så många olika platser – särskilt eftersom vi knappt marknadsfört oss. Uppenbarligen finns det ett uppdämt behov av den här typen av produkt, säger Lisen, som idag sover hur gott som helst bredvid sin väckarklocka i det skärmfria sovrummet.

LISENS TRE BÄSTA TIPS FÖR EN BÄTTRE SÖMN:
1. Skaffa en väckarklocka och ha för vana att lägga ifrån dig mobilen en timme innan sänggående. Ta inte med mobilen in i sovrummet.
2. Gör sovrummet till en plats att längta till. Ha gärna framme saker du tycker om och bädda med rena frasiga lakan och puffade kuddar.
3. Landa in dagen genom att gå igenom den baklänges samtidigt som du borstar tänderna. Sluta där dagen började så blir du mer grundad och spinner inte iväg i tankarna.

Namn: Lisen Båge
Gör: CEO & grundare, Båge & Söner
Familj: Man och fyra söner
Bor: Östermalm

Close