Close

Magniberg håller stilen i sömnen

WallPaper har prisat deras sängkläder, och deras unika och okonventionella stil har banat väg för nya trender inom bäddtextilier. Bengt Thornefors och Nina Nogren är duon bakom det exklusiva Magniberg som, av en händelse, också har sitt showroom på Grev Magnigatan.

Ni kommer ju båda från modebranschen, hur kommer det sig att ni valde att satsa på just sängkläder?
Nina: Vi sådde fröet till Magniberg redan 2011, lanserade 2016 och har sålt till stora internationella varuhus och butiker sen 2018. Kanske är det så att det börjat synas här i Sverige just den senaste tiden, och det känns kul. Anledningen till att vi inte lanserade innan 2016 är för att Bengt, som kommer från en bakgrund inom mode, arbetat med ett flertal inflytelserika och inspirerande företag, exempelvis Acne Studios, Saint Laurent Paris, och Ganni för att nämna några. På grund av det fick vi sätta vårt projekt på en paus.

Bengt: Konsumenter har precis som med mode, krav på att bli berörda och upplysta. Det är inte bara en textil man köper. Utöver exklusiva tyger vill man även bli inspirerad. Precis som när du köper en fin parfym. Du får en helhet; paketering, flaskan, doften. Det kommer värden med produkten och känslor när parfymen åker på. Du känner dig stark, vacker, neutral eller sensuell etc. Vi vill att våra sängkläder ska ge energi som när du tar på dig din favoritparfym. Vi arbetar utifrån ett känslomässigt perspektiv där vi vill ifrågasätta, beröra och inspirera. Vi vill uppmuntra människor att se sovrummet för något mer än bara en plats där du sover. Du gör mer saker i din säng. Du äter, du har långa samtal, kanske jobbar du, du drömmer, du tänker, du läser, du har sex.

Nina: Jag har tidigare jobbat som florist och mina år har satt sin prägel för färg och känslor. Våra gemensamma erfarenheter tar vi självklart med oss in i Magniberg. Vi möjligheter att skapa en egen plattform där vi kan visa en förlängning av vår estetik. Vi presenterar ett sätt att klä sin säng.

Berätta lite om ert showroom och hur/om det anknyter till ert namn?
Nina: Ett namn är bara bokstäver tills du fyller det med känslor. Det är konstigt nog ett roligt sammanträffande. Som vi är glada för. Adressen till vårt showroom är Grev Magnigatan 6, vilket självfallet klingar bra med namnet Magniberg. Namnet kommer från det 1700-tals hus i Nyköping som vi bor i. Vi vill bygga någonting långsiktigt med Magniberg, precis som huset. Vi har bott i Nyköping i 13 år år nu. Vi kände en längtan efter att bo i en mindre stad och försöka skapa ett eget liv där efter att vi levt en period i Berlin, och inte bara se saker utifrån ett storstadsperspektiv. Vi uppskattar att vi har möjligheten att dela tiden mellan Nyköping och vår studio på Grev Magnigatan.

Vad utmärker era sängkläder i vad gäller material och stil?
Nina: Vi presenterar hemtextil i en ny kontext och erbjuder en garderob av sängkläder. Målsättningen är att ge konsumenten ett relevant utbud av textiler i olika färger och kvaliteter: Från Oxford, poplin och satäng till linne, spets och tvättad Jersey. Det kan liknas med basen i din klädgarderob. Ena dagen vill vi klä oss i en svart tvättad t-shirt, kombinerat med en exklusiv kavaj och byxa eller kjol. Vid andra tillfällen och behov väljer man en vit krispig skjorta, det handlar om att hitta en balans. Ambitionen med Magniberg är att skapa en plattform där vi utan begränsningar vill inspirera och beröra. För oss handlar det om att skapa ett universum byggt på taktilitet, funktion, kultur och fantasi.

Vilka material föredrar ni att jobba med och varför?
Nina: Vårt mål är att skapa den bästa möjliga produkten av den råvara vi jobbar med. Vare sig vi gör en möbel eller sängkläder. Allt handlar om taktilitet, struktur, finish och att få fram den perfekta balansen mellan finhet av garner och trådtäthet i väven. Det blir såklart mycket bomull, det vad vår poplin, satäng, jacquard, jersey och oxford är vävd av. Det är samma råvara men vävda på olika sätt. De 5 kvaliteterna har helt olika egenskaper, uttryck och känslor. Vi har tagit ett aktivt beslut att jobba med Supima Cotton, som odlas i USA. Den har fantastiska egenskaper och är även ansedd som en av de bästa ur ett hållbarhetsperspektiv. Såväl när det gäller miljö och sociala aspekter som arbetsförhållanden.

Hur jobbar ni med färger? Finns det t ex färger som påverkar sömnen på bra eller dåligt sätt?
Nina: De kommer 100 procent från ett känslomässigt plan. Vi fokuserar mer på kombinationen av olika färger än enstaka färger. Helheten. Konstnärsparet Karin & Carl Larsson har haft stor påverkan på oss, tittar man närmare på hur de inredde sitt hem med möbler och textiler i färg så väcker det ett intresse. De skapade även ett hem där barnen fick ta plats. En värme som vi tror många fastnar för. Det är i alla fall vår tolkning och det är en stor del av hur vi tänker kring Magniberg.

Vad finns det för tydliga trender inom sängkläder just nu? 
Nina: Vi gör vad vi känner och tror på. Tar man mode som exempel så kan det ibland vara förskönat på bild, inredning ska precis som mode och välgjorda kläder inte bara vara bra på bild, utan också leva upp till känslan när man konsumerar det. Så med det sagt, vi arbetar inte utifrån trend, men däremot har vi påverkat dem.

Här hemma har vi ju ofta öppna hörn i påslakan för att täcket ska falla rätt, något som saknas i t ex amerikanska påslakan. Vad är era tankar om dessa hörn? 
Nina: Vi bryr oss väldigt mycket om hur produkten ser ut, har ett internationellt tänk och en våra första kunder var Barneys NYC. Nu kommer vi säljas på NK Inredning och Nordiska Galleriet i Stockholm – utan öppna hörn.

Vilka är era bästsäljare?
Nina: Vår bäst sålda modell heter Wall Street, klassiska skjortänder i Oxford och Poplin. Den serien fick nyligen utmärkelsen Best Bedtime 2021 i prestigefyllda WallPaper Award, det är vi glada för.

Era bästa sömntips?
Nina: Med tanke på vår samtid då folk stressar mer så bryr man sig mer om sömnen och att den ska vara kvalitativ. Valet av ”Textil” är en av förutsättningarna för god sömn. Magnibergs sängkläder är av högsta kvalitet på flera plan, både emotionellt och rent tekniskt. Vi lägger stor vikt på med vem och var vi syr våra produkter. Vilket gör att vi själva kan sova gott om natten.

Nu har ni teamat upp med Kvadrat. Hur ser framtiden ut för Magniberg?
Nina: Vi är den unga tonåringen i Kvadrat-familjen som har sin egen röst. Vi delar samma emotionella och kulturella värderingar, och ser upp till deras bidrag och kontinuerliga support av konst och design. Med kunskap inom textil och vävteknik hoppas vi att tillsammans kunna utveckla vårt sätt skapa sängkläder och ta det till en ny nivå.

Close