Close

Nu är det jul på Svenskt Tenn

Nu inleds julen på Svenskt Tenn! I år kommer inspirationen från Asien och såväl julgranshängen som julgranskulor och ljusstakar sprakar av färger, former och mönster från vad Estrid Ericson och Josef Frank kallade Orienten.

Inför årets jul är både utställning och julsortiment inspirerat av asiatiska element. Bland nylanseringarna från Svenskt Tenns arkiv presenteras en träljusstake, en glasassiett och mönstret Mirakel i en ny färgställning – samtliga formgivna av Josef Frank. Bland julnyheterna finns dessutom färgstarka julgranskulor formgivna av Kotone Utsunomiya och pappersblommor och julgranshängen av Sofia Vusir Jansson.

Julgranskulor av Kotone Utsunomiya och träljusstake från arkivet hör till julens nyheter.

Estrid Ericson och även Josef Frank inspirerades av det som när det begav sig kallades Orienten. Estrid Ericsson samlade på föremål och konst från Asien, och de båda influerades av världsdelens natur och kultur liksom de asiatiska materialen och formspråket. Det syns inte minst i många av de föremål och textila mönster som Josef Frank formgav.
– Oavsett om vi utvecklar nya produkter eller skapar en ny utställning så försöker vi alltid att koppla det vi gör idag till Svenskt Tenns historia. Till årets jul återlanserar vi en ny färgställning av Josef Franks mönster Mirakel som har influenser från Asien, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.


För två år sedan lanserade Svenskt Tenn julgranskulor formgivna av Sam Wilde och i år har Sam även formgivit mässingshängen i form av blommor. På Svenskt Tenn upptäckte man Sam Wilde och Kotone Utsunomiya genom utställningen Ten Textile Talents 2018 där Svenskt Tenn bjöd in tio designstudenter från olika delar av världen för att skapa nutida tolkningar av Josef Franks klassiska formgivning.
– När jag formgav julkulorna i kollektionen Story of Flowers ville jag ge liv åt det textila mönster jag formgav för Svenskt Tenn 2018. Färgpaletten är sprungen ur Josef Franks Rox & Fix, Teheran och Mirakel. I flera av Josef Franks motiv upplever jag nästan att växterna konverserar med varandra, och jag fantiserar kring varje blommas unika historia, säger formgivaren Kotone Utsunomiya.

En nylansering av mönstret Mirakel i brunt.


För ett år sedan formgav Sofia Vusir Jansson juldekorationer till Svenskt Tenn i form av handgjorda blommor av crepepapper. Årets blomma heter Vintervindla där varje blad vikts för hand av Sofia själv med hjälp av pensionerade hantverkare och familjemedlemmar.

Assietten Löv.

Andra nyheter som presenteras i utställningen är en den lackade träljusstaken Tribun, formgiven av Gustaf Nordenskiöld och en rutig julduk formgiven av konstnären Evelina Kroon.
Från Svenskt Tenns arkiv lanseras tre produkter formgivna av Josef Frank. Ljusstaken Kula i grönt med en ljushållare i mässing är en av flera svarvade träljusstakar som finns i arkivet. Assietten Löv som redan finns i tenn lanseras nu i grönt glas. Slutligen nylanseras även mönstret Mirakel i en ny, mörkbrun färgsättning.

Close