Close

Ett liv i stil

Chanels Bird Cage.

I slutet av mars auktionerades väskor, accessoarer och unika plagg från några av världens främsta modehus ut på Bukowskis under titeln Ett liv. Det handlar om den största modesamlingen som någonsin nått andrahandsmarknaden i Sverige och allt hörde till en Östermalmsbo vid namn Anna Alexandersson. Vi har pratat med Bukowskis modeexpertför att få veta mer om kvinnan bakom den exceptionella samlingen.

När Bukowskis fick förfrågan om att sälja en privat modesamling anade de föga vad som väntade. Inte i sin vildaste fantasi hade auktionshusets modeexpert Johanna Fock och hennes kolleger kunnat ana vidden av samlingen som hört till en kvinna vid namn Anna Alexandersson. Med
1 500 objekt från exklusiva modehus som Chanel, Hermès, Dior och Prada och med flera sällsynta dyrgripar som tillexempel Chanels Birdcage och Hermès Birkin Himalaya Kelly blev auktionen en världsnyhet. Det skulle visa sig att detta uppdrag bestod av den största modesamling som någonsin nått andrahandsmarknaden i Sverige. Auktionen som fått namnet Ett liv väckte såklart internationellt intresse och hölls i samarbete med det franska auktionshuset Bonhams Cornette de Saint Cyr med visning såväl i Paris som i Berzeeli Park inför auktionspremiären. Men, den fantastiska modesamlingen väcker onekligen också en nyfikenhet på kvinnan som den en gång tillhört – Anna Alexandersson. Det är känt att Anna bodde på Östermalm och drev en tandläkarpraktik på Birger Jarlsgatan – och att hon uppenbarligen hade ett passionerat intresse för mode. Mer har familjen inte valt att dela. De som varit kunder på Annas tandläkarklinik tycks också av respekt förtegna om sin tandläkare – kanske var hennes modeintresse heller inte så uppenbart för kunder och kolleger? Vi har pratat med Bukowskis modeexpert Johanna Fock om mystiken kring Anna Alexandersson och vad som gör denna samling –Ett liv– så unik.

Vem var kvinnan bakom denna fantastiska samling med kläder och väskor från världens främsta modehus?
– Vi vet inte så mycket om Anna, men känslan vi fått efter att ha gått genom hennes fantastiska samling är att hon hade ett öga för kvalitet och hantverk och en extrem fingertoppskänsla. Hon drev en tandläkarpraktik på Birger Jarlsgatan i Stockholm och var känd hos sina kunder för sitt mjuka sätt. Efter att ha fått förtroendet att gå genom hennes samling och personliga noteringar om inköpen känns det som att vi har lärt känna henne genom hennes samling.
Vet man varifrån hennes modeintresse kom och vad det bestod i?
– I samtal med familjen framgår det att intresset funnits med sedan barnsben då hennes far drev en klädbutik. Utifrån den dokumentation vi tagit del av ser vi att intresset var enormt och så även kunskapen.

Foto: Kristian Pohl.

Det finns en del rariteter i samlingen – hur kom Anna över dessa?
– Hon var ett välkänt namn hos flertalet modehus, bland annat Chanel i Stockholm såväl som i Paris, och i samlingen hittar man många exklusiva objekt som sällan når den svenska marknaden – däribland Hermès Kelly Himalaya och en Chanel Bird Cage. Man förstår att Anna hade nära kontakt med de olika modehusen, relationer hon byggt upp under flera år som en trogen kund.
Kan man utröna en smak eller stil som var speciell för Anna?
– Allt är väldigt elegant och av högsta kvalitet och noga utvalt av en hängiven och dedikerad samlare som verkligen har shoppat med hjärtat. Vi kan se hennes konsekventa smak och stilresa genomgående i samlingen. Favoritvarumärken verkar ha varit Chanel och Prada.
Bar Anna dessa kläder privat eller var det snarare som en konstsamling för henne?
– Hon använde nog plaggen väldigt sparsamt. Allt är i absolut nyskick och det handlade nog i första hand om ett samlande och brinnande intresse. Hittade hon någonting hon gillade så ser vi att hon gärna köpte plagget i flera olika uppsättningar i olika färger och utföranden.

Foto: Kristian Pohl.

Hur vanligt är det att sådana här privata modesamlingar når auktionshus?
– Mycket ovanligt skulle jag säga. Under mina år som mode-specialist på Bukowskis har jag inte stött på något liknande. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss vad gäller omfattningen av samlingen och kunde inte drömma om att denna skatt fanns i Sverige. Jag personligen tror inte att vi kommer se en samling av denna omfattning och kvalitet på bra många år.
Vad är det som gör samlingen så unik?
– Storleken på samlingen och den fingertoppskänsla som genomsyrar den. Sedan är i princip allt i absolut toppskick och att den innehåller samlarobjekt på internationell nivå som man sällan ser i Sverige. Samlingen är ett tidsdokument från en samlare med extremt bra koll och som tagit väl hand om sina inköp – allt finns kvar, kartonger, dustbags och till och med påsarna som vi har sparat så att köparen i de flesta fall kan få med originalförpackningar.
Fanns det mer i samlingen än det som auktioneras ut och som ni av olika anledningar fått sortera bort?
– Vi gick igenom samlingen och landade i ett urval om cirka 1 500 objekt som vi kände passade vår kundkrets. Vi var i Annas våning från och till under flera månader och delade upp samlingen i olika teman som vi sedan lagt ut månadsvis. Vi startade med Chanel i augusti och sedan har vi haft teman som Hermès, LouisVuitton, Moncler och en blandad temaauktion inför julen. Det har varit ett otrolig tidskrävande och omfattande arbete men en sådan ynnest för oss som brinner för mode att få tillgång till denna skatt.

Foto: Kristian Pohl.

Hur gjorde Anna inköpen och under vilken tidsrymd? Deltog hon på modevisningar eller åkte hon på eget bevåg till Paris för att shoppa?
– Vi tror att Anna har samlat under större delen av sin livstid, men den samling vi presenterar är från 90-talet och framåt samt några väl utvalda vintageplagg. Av dokumentation framgår att hon hade nära dialog med modehusen och butikerna och lade specialbeställningar från kommande kollektioner direkt från catwalken.
Hur kom familjen fram till beslutet att auktionera ut samlingen? Var det en önskan från Anna?
– Vi blev kontaktade av dödsboet och har i dialog med dem försökt ta oss an denna samling på ett så värdigt sätt som möjligt. Jag kan inte uttala mig för familjen men vi hoppas att Anna hade varit nöjd och att hennes fantastiska objekt kommer få ett nytt liv.
Hur har intresset för auktionen sett ut?
– Vi har fått ett väldigt fint mottagande och ett stort intresse, såväl i Sverige som internationellt. Vi har haft många besök på vår visning vid Berzelii park. Många har hört av sig och varit nyfikna på samlingen. Auktionens stora höjdpunkt var Hermès Kelly Himalaya som såldes för 1 187 550 SEK, vilket gör det till den dyraste väskan någonsin såld på auktion i Sverige.
Vad mer kan ni säga om auktionen såhär med bakåtblick?
– Det som sticker ut är definitivt väskor och accessoarer som sålde till fantastiska slutpriser. Även objekt som lyfter en outfit, vare sig det är en baguetteväska från Fendi eller bijouterier från Chanel är högt efterfrågat. Vi kan även konstatera att Prêt-à-Porter från ikoniska kollektioner, unika samlarobjekt och klassiska vintageobjekt i mer klassisk stil och snitt även det lockar.

Close