Close

Hos ReRobe får modefavoriter en andra chans

Med den digitala vintagebutiken ReRobe kan Alexandra Bonnier kombinera sina två stora intressen i livet – hållbarhet och mode.

Hej Alexandra! Hur kom idén till ReRobe?
– Jag har alltid varit intresserad av både mode och hållbarhet – men jag har känt att avståndet varit för stort mellan dem. Vi såg att det saknades en välkurerad onlineplattform för second hand i Sverige och motivationen blev att göra cirkulärt mode mer tillgängligt och till en lika bra upplevelse som det kan vara att handla nytt.

Hur lyder den grundläggande affärsidén?
– Affärsidén är på sätt och vis klassisk – att digitalisera en marknad som länge enbart funnits fysiskt – det vill säga second hand. Vi vill göra det så enkelt som möjligt att köpa och sälja second hand-kläder, utan att tumma på kvaliteten. Vi vill nå ut till kunden som kanske inte vanligtvis handlar second hand, och visa att det kan vara lika bra eller bättre. Dessutom vill vi nå ut till hela landet och tillgängliggöra det som annars kanske bara finns i de bästa butikerna. Det är något som också varit roligt att se hittills, att vi sett att efterfrågan finns över hela landet. Sedan handlar det ju såklart om att få in bra kläder. Vi har tagit fram två olika alternativ för de som vill sälja genom ReRobe: Antingen lämnar man hela försäljningsjobbet till oss eller så använder man vår app – som vi just nu beta-testar – för att göra en större del av jobbet själv, beroende på hur mycket man vill behålla av försäljningsvärdet. Alla plagg kvalitetskollas av ReRobe innan de skickas till slutkund.

Hur har synen på vintage och second hand förändrats senaste åren tycker du?
– Det har skett en enorm förändring på ganska kort tid. Dels handlar det om att medvetenheten kring hållbarhet och klädernas miljöpåverkan har ökat, men det handlar också om att marknaden blir större när fler säljer och köper, vilket gör att utbudet blir bättre, större och roligare. Slutligen kan vi se att de korta säsongstrenderna håller på att tappa en del av sin betydelse, vilket gör att intresset för äldre plagg ökat.

Berätta lite om din bakgrund, och hur det kom sig att du startade ett företag med fokus på mode?
– Jag har alltid varit intresserad av kläder, trender, hållbarhet och kommunikation. Jag pluggade samhällsvetarlinjen i Uppsala och skrev min uppsats i psykologi, fortsatte med att jobba på produktionsbolag med program om antikviteter och hållbarhet, mode-PR-byrå och på Daniel Wellington. Utöver detta har jag ett stort intresse för både inredning och kläder privat, så jag har alltid drömt om att kunna kombinera hållbarhet och mode, och göra det tillgängligt för fler.

Vilka märken shoppar Östermalmsborna helst?
– Många letar efter plagg från skandinaviska designers som Rodebjer, Ganni eller Acne. Samtidigt känns det som att Östermalmsborna gillar att vintagefynda från exempelvis Céline, Prada eller YSL. Det är även väldigt populärt med accessoarer från de klassiska modehusen, som Hermès.

Vilket är ditt eget bästa vintagefynd?
– Jag köpte en rutig kavaj från Moschino på vintagemarknaden Porta Portese i Rom som jag har använt väldigt mycket. Det var en enorm marknad där man verkligen var tvungen att sila ett tag för att hitta guldkornen. Den italienska damen i 70-årsåldern som jag köpte den av hade många fina märken. I efterhand önskar jag att jag hade köpt något mer!

Finns det något hos ReRobe som du själv är extra sugen på just nu?
– Ja, det är farligt att jobba med något man själv är så intresserad av, man hittar mycket man kan tänka sig att behålla! Just nu finns det flera par slingbacks i olika färg från Marc Jacobs som jag gärna hade köpt. Sedan älskar jag Marni och vi fick just in världens mjukaste kashmirkofta därifrån. Vi säljer också den mest underbara vintage-klänningen från Leonard Paris som är hellång med trumpetärm i mörkblått. Helt ljuvligt 70-tal, ett riktigt samlarobjekt.

Vem är Östermalms bäst klädda person med vintagekläder?
– Min ingifta släkting Erin Bonnier är världsbäst på att fynda vintage! Pauline Cappelen är en annan person som jag alltid tycker har mycket bra stil.

Vem ser du som en förebild inom just vintage?
– Jag tänker direkt på Iris Apfel. Hon har verkligen förmågan att blanda dyrt med billigt och starka färger med olika mönster på ett fantastiskt sätt. Hennes stil är unik på det bästa sättet. Jag tycker också att Alexa Chung är väldigt duktig på att blanda in vintage-plagg i sin vardagliga stil, hon ser alltid bra ut tycker jag.

Inreder du med vintage/second hand även i ditt hem?
– Absolut! Både antikviteter och loppisfynd har sin plats. Jag gillar särskilt souvenirer som kan tillföra en unik touche. Just nu är jag på jakt efter ett soffbord till vårt nya hem, och då kollar jag framförallt onlineauktioner. Sjöströms Antik på Sibyllegatan har också otroligt fina saker.

Vad kan du ge oss för råd om inredning?
– Jag tycker att man ska köra på det man känner för, tycker inte att det finns så många rätt och fel. Jag gillar hem som är levande – där det finns bokhyllor, textilier, och fina föremål att titta på, och gärna mycket konst! Jag kan tycka att den avskalade, minimalistiska looken är väldigt fin också, men den tittar jag gärna på i magasin eller på Pinterest.

Var hittar du inredningsinspiration?
– Hemma hos andra och i lägenhets- och husannonser. Jag älskar att se hur folk har det hemma! Det finns inget bättre än att få komma hem till nya människor, det gör mig alltid inspirerad. Sedan har min mamma alltid hållit på med inredning så jag tror att jag fått en hel del därifrån. Hon är bra på att blanda klassiskt och modernt, att skapa unika miljöer och att ta tillvara på alla ytor på ett smart sätt.

Du gör ju även voice overs för barnprogram. Hur kom du in på det?
– Ja, det gör jag! Jag har jobbat med voice overs sedan jag var 11 år gammal, då jag fick praoplats på en dubbningsstudio genom en släkting. Väl på plats tyckte de att min röst hade potential så jag fick göra en audition och på den vägen är det. Under tidens gång har jag fortsatt spela in röster vid sidan av både utbildningar och andra jobb, vilket fungerat väldigt bra och varit något av en energiboost i vardagen. Många småbarnsföräldrar blir särskilt imponerade över att jag är rösten till Greta Gris, som verkar vara bland den största favoriten för många barn just nu.

Och till sist. Vilka är dina favoritplatser på Östermalm?
– Kavalleriet för kaffe och godaste banankakan, middag på Ciccios, Sibyllans tehandel för att jag älskar te, och baren på Diplomat för en god drink.

Besök ReRobe på rerobe.se

Close